Kam na lyže v Beskydech

Kam na lyže v Beskydech

17. 01. 2022 Helena

Beskydy jsou díky svým kvalitním lyžařským areálům velmi oblíbeným a vyhledávaným místem milovníky zimních radovánek. Nachází se zde přes 60 lyžařských areálů, menších rodinných s jednou sjezdovkou, ale i řada moderních s několika sjezdovkami. Své si zde najdou začátečníci, rodiny s dětmi i zdatní sportovci. Lákadlem je více než 200 km upravených běžeckých tratí, zimní aktivity v podobě sněhoběžek, či procházky na sněžnicích. Zažít zde můžete projížďku sněžnou rolbou, divoké jízdy ve snowparku se vzduchovým polštářem BigAirBag, vyzkoušet jízdu po závodní sjezdovce, nebo si užít adrenalinový Tubing. Samozřejmě vás odmění nezapomenutelné výhledy, wellness, skvělé jídlo a odpočinek..


Největší lyžařská střediska v Beskydech


Ski centrum Kohútka

S deseti sjezdovkami je největším lyžařským střediskem v Beskydech. Nachází se v Novém Hrozenkově na česko-slovenské hranici ve Zlínském kraji ve výšce 700 až 913 metrů.

Pro náročnější lyžaře je připravena  černá sjezdovka o délce 850 metrů, pro nejmenší je v provozu nejen dětská školička, ale také dětský pojízdný koberec. Ski areál disponuje lyžařskou školou, půjčovnou kompletního lyžařského vybavení včetně snowboardů a běžecké výbavy. Celková délka tratí činí 6 610 metrů. Přeprava je zajištěna pěti vleky o celkové kapacitě 2 080 osob za hodinu a jednou lanovkou o kapacitě 2 400 osob za hodinu.

Pro hladové návštěvníky je k dispozici restaurace a bufet. Přístupové komunikace z české i slovenské strany hranice jsou v zimním období sjízdné a udržovány pravidelně za podpory Zlínského a Trenčanského kraje. Parkování pro návštěvníky Ski centra Kohútka je zdarma na centrálním parkovišti v horském sedle Pod Kohútkou, popřípadě na záchytném parkovišti v údolí Vranča. Pro sjezdové lyžaře je Skibus v zimním období zdarma. Je v provozu každý den, jízdní řád naleznete na pokladnách střediska. Tento areál je součástí společného Skiregionu Valašsko o kterém se dozvíte něco více níže.


Ski areál Bílá

Velmi známý a populární je areál na Bílé, která je od Ostravy vzdálená 50 km a leží přímo v bezprostřední blízkosti státní silnice z Frýdku-Místku, na kterou navazují parkoviště areálu s kapacitou cca 450 vozidel. Na návštěvníky zde čeká 8 sjezdovek. Celkem 2,6 km středně těžkých sjezdovek je ideálních pro sportovní jízdu s různými sklony, můžete si na nich vyzkoušet jízdu po závodní sjezdovce, kde se pravidelně pořádají mezinárodní závody. FIS sjezdovka č. 1 je homologovaná pro mezinárodní závody a patří mezi nejzajímavější v ČR. Trénují zde reprezentanti České republiky v alpském lyžování a místní klub vychoval na této sjezdovce mnoho skvělých závodníků. Mimo tréninky slouží sjezdovka i vlek veřejnosti.

Modré rodinné sjezdovky jsou ideální pro začátečníky a děti. Na Bílé jsou téměř 2 km lehkých sjezdovek s mírným sklonem a různými variantami jízdy. Hned vedle hotelu Bauer je dětský lyžařský park s 90ti metry sjezdovek, 3. posuvnými koberci a talířovým vlekem. Největší lyžařský park na Moravě je vhodný nejen pro děti, ale všechny začátečníky, kteří se seznamují s lyžováním nebo snowboardem. Park disponuje mnoha pomůckami, dětským kolotočem, a dalšími věcmi, které vás naučí první oblouky.

Na jižním svahu je 300 m dlouhý s mnoha překážkami, bednami a raily. Tvoří skvělé zázemí pro freestyle lyžaře a snowboardisty snowpark. Okraj snowparku je vhodný i pro začátečníky. 

Na vrchol Zbojnické hory vás vyveze čtyřsedačková lanovka, odkud se můžete vydat dolů po červené závodní sjezdovce nebo po pohodové modré sjezdovce. Z modré se dá brzy napojit na zelenou FUN LINE trasu, která je 600 m dlouhá, má terénní vlny a klopené zatáčky.

Příznivci běžeckého lyžování mohou využít čtyři upravované běžecké trasy o celkové délce 79 km a fialovou dvoukilometrovou osvětlenou trasu Bílá a okolí.

Na Bílé je možné zapůjčení lyží, snowbordů, sněžnic a snowblades. Pořádají se zde také výlety na sněžnicích.

Přímo u nástupních stanic vleků se nachází hotel Bauer, nabízející příjemný odpočinek, wellness centrum s bazénem, saunovým světem, whirlpoolem, relaxačním prostorem a masérnou. Součástí hotelu je také restaurace a pivnice. 



Ski areál Soláň - Vrchol

Největší areál na Vsetínsku se nachází v nadmořské výšce 861 m. n. m. na severovýchodních svazích Soláně, uprostřed Vsetínských vrchů. Celková délka sjezdovek je 2 850 m, z nichž o délce 2 150 m jsou zasněžovány sjezdovky Závodní - Kamikaze, FIS, Trojka a Čtverka a to po celé své délce a Dětský vlek.

Součástí šesti sjezdovek jsou dvě černé, dvě červené a dvě modré sjezdovky. Závodní  sjezdovka dlouhá 500 metrů s názvem “Kamikaze” je vhodná pro zkušené lyžaře. Její převýšení činí 120 m se sklonem 0,33°. Nejdelší sjezdovkou ve ski areálu je sjezdovka FIS o délce 1000m, 150metrovým převýšením a sklonem 0,21° , která svým profilem a délkou představuje zlatou střední cestu pro všechny lyžaře, od mírně pokročilých až po profesionály. Sjezdovka s názvem Dětský vlek je opatřena lanovým vlekem pro nejmenší. Pro začátečníky je dále velmi vhodná sjezdovka Turistická (FIS), která svým mírným sklonem a velkou šířkou představuje vhodnou volbu pro lyžaře, kteří si zatím svým stylem nejsou jisti.

Dětská školička je určena pro ty nejmenší. Děti se zábavnou formou naučí základům lyžování, navyknou si provozu na sjezdovce a naučí se nastupovat a jezdit na vlecích pod dohledem zkušených instruktorů.

Na vrcholu Gigula se lze napojit na jednu z nejkrásnějších hřebenových běžeckých tras v Beskydech. Tato hřebenovka s délkou 32 km, která vede ze Vsackého Cábu přes Soláň na Bumbálku, je po celé délce strojově upravovaná. V okolí Bumbálky na tuto trasu navazují další hřebenové trasy, jednou z nich je i velmi známá výletní běžecká trasa vedoucí z Martiňáku přes Pustevny směrem na Radhošť.

Trasa Soláň - Vsacký Cáb  má délku  15 km a převýšení 100m, trasa Soláň – Bumbálka je dlouhá 17 km a má převýšení 22Om.

Pro hosty Ski areálu Soláň - Vrchol je k dispozici skibus jezdící dle platného jízdního řádu od Horského hotelu Soláň, přes parkoviště u Horského hotelu Čarták, do vrchní stanice Gigula - Ski areál Soláň - Vrchol.

Horská chata Soláňka nabízí možnost ubytování a občerstvení přímo na svahu ve Ski areálu Soláň – Vrchol. Čtyřhvězdičkový Horský Hotel Soláň se nachází téměř na samém vrcholu Soláně ve výšce 816 m. n. m. s výhledem do údolí Velkých Karlovic na vrcholky Javorníků v srdci Beskyd. Návštěvníci celoročně ocení ubytování a stravu v útulném dřevěném interiéru. Horská chata Gigula  je další možností pro ubytování a občerstvení přímo u sjezdovky skiareálu na samém vrcholku sjezdovky FIS. V přízemí chaty se nachází bistro s občerstvením, na patře pak dva apartmány s výhledem na vrcholy Radhošť, Smrk, Lysou horu a Javorníky.



Skiareál Rališka

Lyžařský areál Rališka leží v nadmořské výšce 605 – 729 m.n.m. Přístup do areálu je zajištěn silnicí z Rožnova pod Radhoštěm na hraniční přechod Bumbálka, areál se nachází asi 1,3 km nad přehradou Horní Bečva. Bezplatné parkoviště se nachází přímo u dolní stanice lanovky. Areál disponuje 3. lyžařskými vleky (Tatrapoma a EPV, oba s délkou 400 metrů a dětský vlek Skill o délce 160 m) a čtyřmi sjezdovými tratěmi v délce 200 m až 550 m. Sjezdovky jsou uměle zasněžovány sněhovými děly  a upravovány sněžným pásovým vozidlem. Společně s lanovkou bylo nově vybudováno osvětlení sjezdovky pro večerní lyžování. V době provozu sedačkové lanovky je vždy v provozu i malý vlek a to i na večerní lyžování. Samozřejmostí je také restaurace s penzionem s nabídkou poledního menu, navíc se přímo pod sjezdovkou nachází bufet se 40 místy k sezení.

V provozu je půjčovna, lyžařská škola s  výukou lyžování, snowboardingu, telemarku, dále možnost skiservisu. Parkování je poskytováno zdarma přímo u restaurace a sjezdovky.

Další výhodou je provoz devítimístného skibusu zn. VW 4×4, včetně řidiče, který lze objednat telefonicky, nejdále jede na RETASO při obsazení 6-ti míst zdarma, jinak je poplatek 20,-Kč/km.

Jedině na Rališce můžete v Beskydech zažít výjimečnou a jedinečnou jízdu sněžnou rolbou přímo po sjezdovkách a na vlastní oči vidět úpravu sjezdovek. Jízda rolbou Pisten Bully 600 s bohatou dodatkovou výbavou, která je tím nejlepším ve své třídě a je určena pro úpravu těžkých sjezdových tratí, je snem určitě nejen malých lyžařů.



Ski Areál Synot Kyčerka

Tento areál ve Velkých Karlovicích v malebném údolí Pluskovec je vzdálený 20 km od Rožnova pod Radhoštěm. V nadmořské výšce 710 metrů nabízí areál  8 sjezdovek v celkové délce 2,4 km se střední obtížnosti, dvě lehké, dvě výukové a dětský park. Přepravu zajišťuje sedm vleků o celkové kapacitě 6 450 osob za hodinu. V dětském parku jsou pro ty nejmenší pohyblivé koberce.

Milovníci běžek mohou v okolí Kyčerky využít dvou upravovaných běžeckých tratí.

Samozřejmostí je lyžařská a snowboardová škola, nechybí večerní lyžování.

Tento areál je součástí společného Skiregionu Valašsko.

 




Lyžařské areály ve Skiregionu Valašsko

Od roku 2014 došlo ke spojení lyžařských areálů na Valašsku. Skiregion zahrnuje osm areálů Beskyd a Javorníků, které jsou od sebe vzdáleny do 20 minut jízdy autem. Denně tak můžete lyžovat jinde a vybírat si terény dle nálady nebo aktuálního počasí. Společný skipas pro tyto areály je možné zakoupit na pokladnách všech zapojených ski areálů. Vedle již zmíněných Ski areálu Synot Kyčerka, Bílá a Kohútka zde patří areály Razula, Jezerné, Bílá, Karolínka a Mezivodí. Ve ski areálu Machůzky, který patří také do skiregionu Valašsko jsou tuto sezónu vleky mimo provoz, snad se na sjezdovku s nejdelším vlekem v okolí bude možné brzy zase vydat.

 

Skiareál Razula

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích je vhodný pro začátečníky, rodiny s dětmi i náročné lyžaře. Tvoří jej dvě uměle zasněžované sjezdovky. Náročnější sjezdovka Razula je 1000 m dlouhá, díky většímu sklonu ji ocení především zkušenější lyžaři, kdežto 350 m dlouhá sjezdovka Horal přímo u Wellness hotelu Horal nabízí výborné podmínky pro rodiny s dětmi a začínající lyžaře. Pro nejmenší je k dispozici 50 m. dětský pojízdný koberec. Pro zájemce výuky v lyžování nabízí lekce lyžařská škola, dalšími službami je půjčovna a servis lyží. Nově jsou poskytovány lekce v poslední době velmi oblíbeného skialpiningu. Občerstvení poskytuje Bistro Razula přímo pod sjezdovkou. Milovníci adrenalinu si mohou vyzkoušet snowtubing – jízdu v gumovém člunu na zasněžené dráze.

V těsné blízkosti se nachází běžecká trasa Ski areál Razula - Bařinka - Prales Razula - Dynčák - rozcestí Babská - Ski areál Razula o délce 13 km.


Ski areál Jezerné 

Leží asi 1,5 km o centra Velkých Karlovic na úpatí kopce Soláň v údolí Jezerné, v nadmořské výšce 600-670 m.

Lyžařský areál nabízí pohodové rodinné lyžování, lyžařský vlek a sjezdovky jsou ideální pro rodinné lyžování a učení lyžovat své ratolesti v klidné a rodinné atmosféře na k tomu ideální sjezdovce za přijatelné ceny. Pořádány jsou lyžařské kurzy na sjezdovkách dlouhých 350 a 500 metrů, lehčí a střední náročnosti.

V lyžařském areálu slouží vlek Tatrapoma o délce 300 m., převýšení 70m. Večerní lyžování je vždy na dohodě, kdykoli při počtu minimálně 15 osob. Mimo hlavní sjezdovku je možnost bobování dětí. Při dostatku sněhu je zprovozněna lehčí skikrosová trať. Ubytování je možné v penzionu U Medvěda a v Penzionu Tabačka.

Parkování je k dispozici zdarma, přímo u nástupní stanice vleku.

Odpočinout a pozorovat třeba své děti jak dělají pokroky na lyžích můžete z terasy hned vedle nástupní stanice vleku a nebo se jít občerstvit do baru s plápolajícím krbem i hernou pro děti 20 m od vleku v Penzionu U Medvěda



Skiareál Karolinka

Areál naleznete na okraji města Karolinka, které se nachází v malebném prostředí Valašska, zasazené do údolí mezi hřebeny Vsetínských vrchů a Javorníků. Karolinka se nachází v těsné blízkosti hlavní silnice, která je celou zimu chemicky ošetřována a poskytuje parkování zdarma. Hlavní sjezdovka je jednou z nejdelších a nejrozmanitějších sjezdovek v Beskydech. Hlavní sjezdovka měří 1km a naleznete na ni mírnější i prudší pasáže. Sjezdovka je dostatečně široká, což ocení nejenom vyznavači řezaných oblouků.

Snowpark Karolinka je nejdelší snowpark v Beskydech, je v povozu obvykle od poloviny ledna. Každý den je upravován strojově i ručně. Tento park je zaměřen jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé jezdce. I nejnáročnější rideři si přijdou na své. Výstupní stanice je ve výšce 714 m.n.m. a má převýšení 214m. Délka parku činí cca: 700m. Po celé délce sjezdovky můžete využít překážek, beden, railů a skoků.

Pro méně zdatné lyžaře je připravena sjezdovka „Rukáv“, což ocení zejména rodiny s dětmi. Pro děti nabízí skiareál dětský park v blízkosti restaurace U Vleku, ve kterém vaše děti v případě zájmu naučí lyžovat instruktoři. K dispozici je pohyblivý pás a dětské lano.

Celá délka sjezdovky je uměle zasněžována a osvětlena. 

Večerní lyžování probíhá na hlavní sjezdovce v celé její délce zpravidla ve středu, čtvrtek, pátek a sobotu od 17:30 do 20:30. Osvětlena je celá šíře sjezdovky včetně objízdného rukávu i celé trasy vleku. Před každým večerním lyžováním dochází k úpravě sjezdovek.

Využít lze také služeb půjčovny lyžařského a snowboardového vybavení i lyžařských kurzů.

Odpočinek s posílením poskytuje v areálu lyžařského střediska  restaurace U Vleku.



Lyžařský areál Ski Mezivodí 

Poslední areál Skiregionu Valašsko se nachází v nadmořské výšce 602 – 712 m n.m. v obci Bílá – Mezivodí, v malebné krajině Moravskoslezských Beskyd při soutoku říček Bílá Ostravice a Lučovec, blízko hranic se Slovenskem. Parkoviště se nachází přímo pod sjezdovkou a je zdarma.

Areál je známý výbornými sněhovými podmínkami po celou sezónu díky umělému zasněžování a každodenní úpravě sjezdovek. Pro zdokonalování lyžařských dovedností je k dispozici lyžařská a snowboardová škola pro děti a sjezdovka s dětským lanovým vlekem o délce 50 m. Individuální výuka lyžování a snowboardingu je v nabídce i pro velké zájemce. Půjčovna lyžařského vybavení a snowboardů se nachází v penzionu Ledovec, který potkáte po cestě z parkoviště.

Do penzionu se můžete přijít zahřát a dát si polévku nebo rovnou celé hlavní jídlo, nabízí také bytování přímo pod sjezdovkou. 

Rychlé občerstvení naleznete v polovině sjezdovky přímo v chatě s nabídkou rychlých jídel, včetně výborných opečených klobásek a každodenních polévek.





Kam v Beskydách na lyže s dětmi?





Všechna lyžařská střediska, která jsou uvedena v tomto článku poskytují ve svém areálu dětské sjezdovky, vleky, lano či pojízdný koberec a lyžařského instruktora. Kam se vydat s dětmi na lyže je spíše podmíněno tím, jestli chcete lyžovat také a na jak moc obtížné sjezdovce.

Velmi oblíbený areál nejen u dětí je na Bílé, ve kterém se pořádají lyžařské kurzy již od mateřských škol. Disponuje řadou pomůcek pro nejmenší lyžaře a dobrými instruktory. Dalším vyhledávaným areálem je Kyčerka, který má pro děti ve svém výukovém parku také jezdící koberec, nebo ski centrum Kohůtka, provozující dětskou školičku s dětským pojízdným kobercem. V Ostravě je to areál Skalka, kde je svah vhodný i pro ty nejmenší.


Kam na lyže z Ostravy!!!


Ski areál Skalka

Od roku 2004 je možné lyžovat přímo v Ostravě - Porubě. Areál Skalka nabízí 2 sjezdovky o délce 300 metrů, dětský skipark a kopec s délkou přes 100 metrů i s vlekem. Děti mohou z kopce jezdit na bobech či sáňkách, využít sjezdovku pro jízdy na lyžích nebo snowboardech. Nejmenší se mohou učit lyžovat na malém dětském svahu. V areálu si můžete také zabruslit na zastřešeném kluzišti.

Skalka disponuje bezplatným velkokapacitním parkovištěm, rozděleným na 3 parkovací plochy, které má až 250 parkovacích míst. Dostupná je také dobře tramvají, od linky 5 je vzdálená 10 minut chůze.



Ski areál Vaňkův kopec

Další možnost zajet si rychle zalyžovat z Ostravy představuje Areál Vaňkův kopec nacházející se v malebném prostředí Nízkého Jeseníku v obci Horní Lhota, v místní chatové části Zátiší, cca 2 km od silnice I. třídy č. 11 spojující Ostravu s Opavou. Zastávka tramvaje č. 5 MHD Ostrava je od areálu vzdálená 600 m. Areál v nadmořské výšce 404 m má k dispozici čtyři parkoviště o celkové kapacitě 500 aut pro návštěvníky zdarma.

V zimě je denně v provozu šest vleků pro všechny kategorie lyžařů, z toho tři pro ty nejmenší lyžaře v dětském parku. Celkem 6 sjezdovek lehkých, středně těžkých i velmi lehkých pro nejmenší jsou v délce od 600 do 250 metrů. SKI AREÁL je vybaven umělým zasněžovacím systémem i osvětlením pro večerní lyžování. Zájemci o lekce lyžování a výbavu se mohou obrátit na lyžařskou školu, půjčovnu lyží i servis.



Ski areál Palkovice

Areál je od Ostravy vzdálený 22 km v Palkovicích u Frýdku-Místku. Je přístupný po příměstských komunikacích s možností parkování zdarma na parkovišti pro 100 vozů. Parkoviště je v bezprostřední blízkosti sjezdovky. Výborná dostupnost areálu je také autobusovou dopravou. V areálu jsou dvě sjezdové tratě. Velká, 400metrová  s převýšením 108 m a malá o délce 230 metrů a jsou na ni umístěny dva vleky pro lyžaře začátečníky a děti o celkové kapacitě 250 přepravených osob/hod. Mezi nimi prochází lyžařský vlek Garaventa s kapacitou 700 osob/hod. Umělé osvětlení přeje skvělému večernímu lyžování. V areálu funguje půjčovna lyží a snowboardů se servisem pro ty, kteří nemají vlastní vybavení. Hladoví sportovci se mohou občerstvit v příjemné stylové restauraci, která je v provozu nejen v zimě, ale i po zbytek roku.

Provoz v areálu je momentálně dočasně přerušen, po zprovoznění však bude skvělým místem pro lyžování v blízkosti Ostravy.

 



Ski areál Řeka

Ski areál Řeka se nachází ca 32 km od Ostravy blízko města Třinec, na konci obce Řeka. Patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům v Beskydech. Pro příznivce lyžování a snowboardingu je připravený velký vlek na červené sjezdovce o délce 1170 m. Sjezdovka začíná na hřebenu v nadmořské výšce 930 m n.m. a v délce cca 1300 m klesá o 390m k dolní stanici vleku. Tento vlek jako jeden z mála vleků v Beskydech vede z údolí až na hřeben, takže ho mohou využít i běžkaři. Průměrný sklon sjezdovky však přesahuje 30°, což ji řadí k těm obtížnějším. Bonusem jsou krásné výhledy z horní stanice na okolní hory Těšínských Beskyd a Polských Beskyd.

Malý vlek na modré sjezdovce má délku 380 m. Sjezdovka je v celé své délce velmi široká a rovná, má mírný sklon a proto je rájem pro rodinné lyžování s dětmi, pro vyznavače carvingu a funcarvingu. Celá sjezdovka je osvětlena a nabízí večerní lyžování. Z modré sjezdovky je nádherný výhled do údolí směrem na Těšínsko.

Obě sjezdovky jsou v celé délce a šířce uměle zasněžovány a samozřejmě také pravidelně upravovány moderním ratrakem PistenBully s radlicí a frézou.

Milým zpříjemněním je venkovní a vnitřní posezení u krbu a podávané teplé i studené občerstvení.

Vysokokapacitní parkoviště poskytované zdarma je vzdáleno jen 50m od dolní stanice.

 

 


Lyžařské středisko HEIPARK Tošovice

Přibližně 30 km jižně od Ostravy směrem na Olomouc leží mezi Fulnekem a Odrami v předhůří Oderských vrchů v nadmořské výšce 384 až 463 metrů areál HEIPARK. Jedná se o celostátní raritu v podobě uměle vytvořených sjezdovek s vlastními kotvovými vleky, s dětskou pomou, dvěma dětskými lanovými vleky a svahem pro sáňkování a bobování, také s vlastním lanovým vlekem. Hlavní 3 sjezdovky o délce 400, 380 a 270 metrů jsou červené a modré obtížnosti. Pro děti je zde připravena unikátní nabídka 4 malých tratí, 140, 100, 60 a 20 metrů.

Postaráno je také o špičkové instruktory z lyžařské školy, půjčovnu a servis lyží a snowboardů.

Ve snowparku je připraveno několik překážek pro jibbing, speedraily a dalších překážky s náskoky ze stran. Na pravé straně od vleku pak leží dva skoky - jedna menší platforma s jedním odrazem a horní větší se dvěma odrazy. Na svahu neustále probíhají úpravy terénu, které dodávají snowparku variabilitu využití i pro pravidelné návštěvníky. Odvážní akrobati ocení BigAirBag, jeden z mála v ČR. Jedná se o  velký nafouknutý „polštář“ sloužící k nácviku nejrůznějších triků a skoků. Je určený pro snowboardisty, či lyžaře a skákat do něj může každý, kdo má odvahu.

Další atrakcí je Tubing, jízda na speciálních pneumatikách tvarovaným korytem na trati o délce 200 m s převýšením 30 m. Je to oblíbená celoroční atrakce, která pobaví děti i dospělé.

Celoročně je otevřená 964 m dlouhá bobová dráha.

V případě příznivých zimních podmínek je uměle zasněžován  500 m dlouhý běžecký okruh okolo vodní nádrže. Za příznivých podmínek jsou pak upravovány další dva okruhy v délkách 2 a 6 kilometrů.

V sezónním období se mohou návštěvníci občerstvit v restauraci Heikalka s příjemně hřejícími kachlovými kamny.

 



Skiareál Malenovice

Areál Ski Malenovice „Na Staškově“ se nachází na úpatí Lysé hory v nadmořské výšce cca 520-720 m. n. m. v obci Malenovice. Dostupný je po  čtyřproudé rychlostní silnici R56 do Frýdku – Místku a silnici 56 do Frýdlantu nad Ostravicí přes Novou Ves na Malenovice. Od Ostravy je vzdálen jen 29 km. Pro návštěvníky jsou k dispozici tři parkovací plochy, první plocha je přímo u pokladny, další jsou zhruba 50 m a 100 m od pokladny. Parkování je zdarma.

Lyžuje se na pěti sjezdovkách v délce od 1400 m s převýšením 200m až po 250 metrů dlouhou sjezdovku pro děti s 60 metrovým převýšením. Na svah vás vyveze velký kotvový vlek a malá poma, pro menší lyžaře mají dětské lano. Výuku denně zajišťuje Lyžařská škola Japa Sport. Samozřejmostí je půjčovna a prodejna lyží a snowboardů.

K zahřátí, občerstvení i ubytování je k dispozici nově vybudovaný pension „Chata pod Lysou“ s venkovní terasou, velkým výběrem nápojů, teplými jídly a příjemnými pokoji.

 



Ski areál Javorový vrch

Ski areál se nachází v oblasti Těšínských Beskyd ve výšce 968 m.n.m. Od Třince je vzdálen 10 km a od Ostravy asi 35km. Dostupný je autem, u Třince v Oldřichovicích je nutné se dát podle šipek směrem k lanovce, nebo z Třince autobusem 712 nebo 714 – zastávka u Lanovky. Sedačková lanová dráha s přepravní kapacitou 900 osob za hodinu na Javorový vrch jezdí každou celou hodinu od 8:00 do 16:00, při večerním lyžování od 18:00 do 20:00h. Z Javorového vrchu se skýtá nádherný výhled do širokého okolí na polskou stranu Beskyd. Za pěkného počasí je možné vidět i Jeseníky a Tatry. Nachází se zde turistická chata s ubytováním a celodenní stravou.

Z vrcholu vedou dvě sjezdovky. Svahy jsou technicky zasněžované a denně upravované rolbou. 750m dlouhá červená sjezdovka  je ideální pro zkušenější lyžaře a snowboardisty. Její šířka umožňuje vychutnat si jízdu i při plně obsazené kapacitě vleku. Je zde také možnost sjet dlouhým sjezdem až k dolní stanici sedačkové lanovky.

Modrá, 300 metrová sjezdovka je ideální pro rodiny s dětmi, začínající, nebo mírně pokročilé lyžaře a snowboardisty. Svah je mírný, a díky umělému osvětlení můžete využít i večerní lyžování.

Na Javorovém vrchu vedou čtyři běžecké trasy, na které vyjedete pohodlně z parkoviště lanovkou, takže nemusíte překonávat velké převýšení. Pak si stačí vybrat ze čtyř tras, nebo se vydat vlastním směrem. Trasy jsou zde o délce 17km s převýšením 450 m pro zdatné běžkaře tak i kratší a lehčí pro začátečníky.

 




Na běžky na Lysou a Pustevny


Lysá hora je oblíbeným cílem milovníkem sportů i v zimním období. Ačkoliv je od roku 2000 jedná z nejdelších sjezdovek moravskoslezských Beskyd (měřila 1320 metrů) po zásahu CHKO uzavřena, nabízí se několik možností, jak Lysou zdolat po nejvýše položené trase v Moravskoslezských Beskydech na běžkách, a vychutnat si pak neopakovatelný rozhled na hřebeny a údolí Beskyd, Jeseníky, Malou a Velkou Fatru, Vysoké a Nízké Tatry, Martinské hole.


LYSOHORSKÁ MAGISTRÁLA - trasa 1A:

Trasa začíná lokalitě Vyšní Mohelnice Krásná - Papežov, kam lze dojet autobusem nebo zaparkovat auto na malém placeném parkovišti přímo u trati. Vede na Zimný a odtud na vrchol Lysé hory. 

Běžecká trasa je pravidelně upravována a kopíruje asfaltovou příjezdovou komunikaci vedoucí na samotný vrchol Lysé hory. Měří 8827m a převýšení činí okolo 800m.

Na trasu z Papežova se dá napojit trasou (1C) vedoucí z Bílého kříže přes Visalaje, Muroňku a Pasičky. 

LYSOHORSKÁ MAGISTRÁLA -trasa 1B

Vede z Albínova náměstí Malenovickým kotlem na Ivančenu, která byla postavena jako upomínka na popravené skauty, jež byli součástí protinacistického odboje,, dále na Labažky, Zimný a na vrchol Lysé hory. Nástup na běžeckou trasu je nejlepší od hotelu P. Bezruč nebo od hotelu Rajská bouda v Malenovicích, kde jsou velká parkoviště i autobusové zastávky. Odtud se mohou běžkaři vydat po značené cestě k traťovému úseku Ivančena nebo k výchozímu úseku Albínovo náměstí. Vzdálenost přístupových cest z parkovišť k běžecké trase v oblasti Malenovického kotle je cca 1,5 km. Trasa je dlouhá 13,3 km s převýšením okolo 700m.

LYSOHORSKÁ MAGISTRÁLA -trasa 1C

Pasička – Vyšní Mohelnice – Muroňka – Visalaje, Křížové cesty – U surovce – Bílý Kříž – trasa je dlouhá 6,4 km, vede z Bílého kříže přes rozcestí Pod Surovcem, dále na Visalaje, Křížové cesty, Muroňku a Pasičky, kde se dá napojit na trasu 1A směr Lysá hora. Nástup na běžeckou trasu je nejlepší z Papežova na trase 1A, po 3 km je odbočka na trasu 1C. Další nástup na trasu je z Visalají, kde je parkoviště, autobusová zastávka i občerstvení a posledním nástupem na trasu je Bílý Kříž, kde je možné se také občerstvit. 

 



Běžecké trasy na Pustevnách


Na vrchol Pusteven vzdálených 6km od Frenštátu pod Radhoštěm je možné se dostat sedačkovou lanovkou z Trojanovic - Ráztoky kde můžete zaparkovat na velkokapacitním parkovišti u Ráztoky, nebo autem přes Rožnov p. R. a Prostřední Bečvu až na Pustevny, kde je placené parkoviště s 200 parkovacími místy.

Dostupné jsou také autobusem buď na konečné stanici Trojanovice u hotelu Ráztoka z Frenštátu p. R., nebo z Rožnova až na Pustevny konečná zastávka Prostřední Bečva, Pustevny.  Další variantou je také Skibus či cyklobus který jezdí po trase z Nového Jičína a který končí na parkovišti u hotelu Ráztoka. Odtud Vás převeze do spodní stanice lanovky a zpět..

Na Pustevnách  se nachází několik možností stravování i ubytování. Dominují jim dřevěné stavby Libušín a Maměnka významného slovenského architekta Dušana Jurkoviče.

Na Pustevnách nejsou v současnosti v provozu sjezdovky, je zde však řada běžeckých tras o celkové délce 74 km s různou délkou i náročností.

-         Středně těžká 16 km dlouhá trasa Pustevny - Martiňák – Pustevny, na mapě značená 5A, značka podél trati č.5 - zelená

-         Středně těžká 5 km dlouhá trasa Pustevny - Radhošť – Pustevny, , na mapě značená 5B, značka podél trati č.1 - zelená

-         Středně těžká 18 km dlouhá trasa Pustevny - chata Mír, na mapě značená 5C, značka podél trati č.6 - zelená

-        Závodní běžecké tratě Pustevny - trasa je dlouhá 5 km, , na mapě značená 5D, značka podél trati č.2 - modrá

-         Lehká 9 km dlouhá trasa Okruh kolem Zmrzlého na mapě značená 5E, značka podél trati č.4 – zelená

-         Lehký okruh přes Velkou sjezdovku - trasa je dlouhá 11 km

-         7 km dlouhý okruh Skalíkova louka, na mapě značená 5G, značka podél trati č.7 - zelená

 

 

 

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.