Tipy na koupání v přírodě na Severní Moravě a Slezsku.

Tipy na koupání v přírodě na Severní Moravě a Slezsku.

22. 06. 2022 Helena


Tipy na koupání v přírodě na Severní Moravě a Slezsku.


Kdo by chtěl léto strávit raději u vody v přírodě, najde v Moravskoslezském kraji mnohé přírodní přehrady, jezera a nádrže, které nabízí skvělou alternativu k mnohdy přeplněným koupalištím a bazénům. Vedle těch známějších přehrad jako jsou Olešná, Těrlická, nebo Žermanická nabízí koupání, odpočinek a sportovní vyžití řada menších, avšak neméně atraktivních nádrží, přehrad i jezer.


Karvinské moře

U Darkova se pyšní dokonce Karvinským mořem, které vzniklo v důsledku důlních poklesů. Nachází na okraji Karviné v blízkosti těžebních věží. V budoucnu má se svými 32 hektary poskytovat perfektní letní sportovní a odpočinkové vyžití, mezi připravovanými projekty je vybudování pláží a sportovního zázemí (půjčovny lodiček, technické zázemí, restaurace, občerstvení atd.). Již nyní je oblíbeným místem, mnohé láká koupání v čisté vodě, procházky, či odpočinek. Nedaleko silnice na Stonavu jsou k dispozici mola, lavičky, lehátka, převlékárny, přístřešek pro mobilní WC či odpadkové koše. Upravený je i přístup do vody. Část břehu lemuje kamínková a písečná pláž.

Karvinské moře

Karvinské moře, molo


Koupání v Bohumíně a okolí

Obyvatele Bohumína a jeho okolí láká Kališovo jezero na své rozlehlé pláže i plážový volejbal. Přírodní vodní nádrž se nachází poblíž hranice s Polskem, mezi částí Starý Bohumín a Šunychl. V minulosti byla užívána k těžbě štěrkopísku. Ke koupání je vyčleněna severní část, kde těžba již skončila. Velikost jezera o rozloze 50 hektarů se nabízí pro oblíbený paddleboarding. Pro cyklisty jsou k dispozici cykloboxy a maminky s dětmi ocení písečnou pláž. V sezóně nechybí občerstvení, pro návštěvníky jsou u jezera k dispozici také místa na grilování.  

Nedaleko Kališova jezera, poblíž hranic s Polskem, v Antošovicích, patřících do slezské části Ostravy se nachází Antošovická jezera, kde mohou milovníci naturismu zavítat na pláž POHODA, která je vyhrazena koupání pro ty, co rádi odloží plavky.

Hned na vedlejším jezeru Mžíkovec je ostrůvek, zajímavý svým bunkrem, vybudovaným před druhou světovou válkou.

Kališovo jezero

Antošovice



Těrlická a Žermanická přehrada

Patří k největším a nejnavštěvovanějším přehradám v okolí Havířova.

Těrlická přehrada,  rekreační a retenční.V blízkosti nádrže se nacházejí tři veřejné pláže, loděnice s půjčovnami loděk a sportovních potřeb. Největší atrakcí se stal vlek pro vodní lyžování, který je jediným zařízením svého druhu na Moravě a ve Slezsku. Kromě klubu vodního lyžování provozují na přehradě svou činnost dálkoví plavci a dva oddíly jachtařů. Rozšířeno je zde rovněž rybaření a sportovní rybářství na mimopstruhové vodě a působí zde mezinárodně úspěšný klub sportovního potápění. V okolí přehradního jezera je řada ubytovacích a stravovacích kapacit - veřejná tábořiště, autokempy, dětské chatové tábory, rekreační zařízení a desítky soukromých chat. U jižního břehu přehrady a podél meandrů Stonávky při jejím ústí do přehrady vede naučná stezka Těrlické mokřady. Kolem přehrady vede cyklistická trasa č. 56, po níž je veden cyklistický okruh euroregionem Těšínské Slezsko.

Žermanická přehrada je vyhledávaná rybáři pro spoustu druhů ryb. Ulovit zde mohou kapra nebo cejna, ale i velké štiky a candáty, líny, úhoře, okouny, tlouště, ostroretky, amury, boleny, v horní části nádrže i pstruhy. Kdo rád ryby jen krmí, nesmí si nechat ujít zážitek krmení statných kusů kapříků přímo z hráze.

Pro návštěvníky poskytuje bohaté zázemí s restauracemi, hotely, tábořišti, autokempinkem i půjčovnou lodiček.

 Těrlická přehrada

Žermanická přehrada


Okolo Místku…

V okolí Frýdku-Místku je hned několik příležitostí ke koupání v přírodě. Asi nejpopulárnější je již zmíněná Olešná přehrada, která je oblíbená nejen k jízdě na inline bruslích. Přímo na břehu je Aquacentrum s venkovním koupalištěm, několik možností občerstvení, restaurace, minigolf, velké dětské hřiště, kemp, i půjčovna koloběžek.

Přímo ve Frýdku-Místku je od roku 2019 zrekonstruovaný na řece Ostravici jez U Žida, který je bezbariérový a pro koupání oblíbený nejen v létě, ale otužilejšími je navštěvován pravidelně po celou zimní sezónu. Jeho hloubka láká k odvážným skokům nejen děti.

Dalším místem nedaleko Místku, nabízejícím možnost kempování i občerstvení je přehrada Baška. Na uměle zbudovaný ostrůvek je možné doplout na vypůjčené lodičce. Svou polohou je častou zastávkou na cyklistických výletech. Příjemná je také procházka po břehu přehrady, která je dlouhá 3 km.

Severozápadně od Frýdku-Místku se nachází nádrž Brušperk, poskytující možnost přenocování v kempu, posezení v restauraci a pro děti. Brušperkem prochází cyklotrasa 6006, 6135, zastávka u vody se nabízí jako příjemný odpočinek a osvěžení.

Přehrada Olešná

Přehrada Baška

Vodní nádrž Brušperk


Hlučínské jezero

Rozsáhlý areál vodních sportů na Hlučínském jezeře je velice atraktivní a hojně navštěvovanou příměstskou rekreační oblastí města Ostravy. Přírodní jezero o rozloze 140 ha s travnatými plážemi a pozvolným vstupem do vody nabízí všechny možnosti spojené s koupáním a vodními sporty. (windsurfing, plážový volejbal, půjčovna loděk a vodních kol, vodní vlek – vodní lyže, tenis, volejbal, fotbal, disc golf, minigolf, street basket, horolezecká stěna, skvělé podmínky pro rybaření. V areálu jsou pořádány pravidelné kulturní a sportovní akce. Každý víkend se tu konají koncerty a diskotéky. Wi-fi pokrytí (Restaurace Laguna, terasa, autocamp).

Hlučínské jezero


Kam za koupáním okolo Opavy

Mezi Hlučínem a Kravaři  láká další příjemné místo ke koupání. Travnaté pláže jezera u Dolního Benešova po celém jeho obvodu poskytují dostatek soukromí. Na jezeře se nacházejí tři ostrovy, na jednom z nich se dochoval z válečné obrany řopík. Jezero je také významnou tahovou zastávkou pro řadu vodních ptáků, pravidelně zde bývají zastiženy i vzácné druhy. 

U obce Svobodné Heřmanice západně od Opavy se nachází zatopený břidlicový lom Šífr, který je oblíbený díky své čisté vodě a hloubce (viditelnost až 20 m) zejména potápěči.  Měří 500 m, široký je asi 30 až 70 m a hloubka dosahuje 36 metrů. Potápěči si zde přijdou na své, čeká na ně pod vodou v hloubce asi 17 m řetězy ukotvená ponorná kabina Permon - velký keson, ve kterém probíhaly historické pokusy s dlouhodobým pobytem člověka pod vodou, dále pak stromy, kostra automobilu, studna a další umístěné předměty. Voda je zde sice na koupání velmi chladná, ale zato průzračně čistá. Nejlepší přístup do vody je v severní části lomu, kde je i upravený přístup k vodě s pláží.

Dalším místem ke koupání nedaleko Opavy je vodní nádrž Sedlinka. Ke klidnému místu s travnatou pláží vede modrá turistická značka od železniční stanice v obci Štítina přes obec Podvihov do obce Bohučovice. Poblíž přehrady se nachází restaurace.

Příznivci přírodního koupání zcela jistě dají před koupalištěm přednost Stříbrnému jezeru, které vzniklo v těsné blízkosti města zatopením bývalého sádrovcového dolu, v okrajové části města Opava-Kateřinky za levým břehem řeky Opavy. Délka jezera je téměř 600 metrů, šířka je pak 200 metrů. Maximální hloubka činí 18 metrů. Jde o oblíbenou odpočinkovou lokalitu, voda v jezeře je pravidelně kontrolována krajskou hygienickou stanicí, která ji hodnotí jako dobrou. 

V areálu je zhotoveno oplocené asfaltové hřiště a dvě pláže se štěrkovým vstupem do vody. Vodní nádrž je celoročně užívána k rybolovu.

Vodní nádrž Sedlinka

Stříbrné jezero

Břidlicový lom Šífr


Vodní nádrž Větřkovice a Kacabaja

Mezi obcemi Lubina a Horní Sklenov, v údolí mezi Kopřivnicí a obcí Hukvaldy na Svěceném potoce se nachází 300 metrů dlouhá vodní nádrž Větřkovice patřící společnosti Tatra Trucks, která vodu používá ve svém průmyslovém závodě. Vodní nádrž v pěkné přírodě je oblíbeným místem nejen v letních měsících. Na východním břehu je k dispozici nudistická pláž.

Nádrž Kacabaja  u nedaleké obce Hodslavice je oblíbeným přírodním koupalištěm. K dispozici jsou upravené travnaté pláže, hřiště pro volejbal a minikopanou. V sezóně je otevřen stánek s občerstvením. V letním období se zde koná soutěž nesoucí název O nejlepšího Valašského ptáka.

Vodní nádrž Větřkovice

Vodní nádrž Kacabaja


Nejmladší přehrada v České republice - Slezská Harta

Nádrž Slezská Harta byla vybudována v letech 1987-1997. Koupací oblast leží v příjemném prostředí za obcí. Pláž je travnatá s pozvolným vstupem do vody. Vodní nádrž leží v turisticky zajímavé oblasti jesenických sopek. Okolí je vhodné zejména pro pěší výlety a cykloturistiku. V nabídce jsou vyjížďky na loďkách, rybaření, jachting a windsurfing.

Slezská Harta

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.