Co můžete vidět v Barceloně za 3 dny

Co můžete vidět v Barceloně za 3 dny

19. 09. 2023 Helena

Barcelona za 3 dny


Barcelona je krásné město na pobřeží Španělska, a také hlavním městem Katalánska. Já jsem měla možnost Barcelonu navštívit v únoru, a strávila jsem tam sice pouhé 3 dny, ale věřte mi, i za 3 dny se toho dá v Barceloně mnoho projít a poznat toto neuvěřitelné město v celé své kráse. V tomto článku vám doporučím, co všechno jsem v Barceloně za 3 dny navštívila, a také co určitě musíte vidět a neminout.

1.    Centrum města (Plaça de Catalunya)


Na náměstí Plaça de Catalunya se setkávají některé z nejdůležitějších a nejznámějších ulic města, například La Rambla nebo Passeig de Gràcia (viz. bod 2). Toto náměstí je známé hlavně sochami a fontánami, které se na něm nachází, a také tím, že je tam velké množství holubů. Plaça de Catalunya opravdu žije, vždy je tam mnoho lidí, živá hudba, zurčící voda ve fontánách a hromady holubů, kteří čekají až někomu upadne kousek jídla. A protože je to centrum města, a téměř každý cestovatel tímto místem projde, tak mohu více než doporučit sednout si na chvíli na schody jako to dělají místní, zastavit se a vychutnat si zde třeba nějaké dobré jídlo.


2.    La Rambla a Passeig de Gràcia

La Rambla je asi nejznámější a nejpopulárnější ulicí v Barceloně. Je dlouhá něco málo přes jeden kilometr a spojuje již zmíněné Katalánské náměstí a Kolumbův památník. Ulice je lemovaná stromy a najdeme zde mnoho restaurací, kaváren, obchodů nebo i trhů. Je zde mnoho pouličních stánků, kde si můžete koupit suvenýry, jídlo nebo i třeba kaktus.


Passeig de Gràcia je druhá významná ulice v Barceloně, a je považována za nejdražší ulici v Barceloně. Je významnou obchodní a nákupní oblastí, ale kromě toho zde najdeme i významné architektonické památky, například Casa Amatller, Casa Milà a Casa Batlló.









3.    Playa de la Barceloneta


Playa de la Barceloneta je pláž, která se nachází blízko centra města, a i proto je tolik oblíbená, jak u místních obyvatel, tak u turistů. Po dobu mého pobytu jsem tuto pláž navštívila několikrát, a vždy tam bylo živo, ale ne přeplněno (v létě to bude asi vypadat jinak), a bylo velmi příjemné tam posedět, dát si něco k jídlu a pití a prostě jen pozorovat moře a hledat mušličky.














4.    Park Güell

Park Güell je bezkonkurenčně jedním z nejvýznamnějších míst v Barceloně. Tento park týčící se nad městem byl postaven mezi lety 1900 a 1914 a celý ho navrhoval známý katalánský architekt Antoni Gaudí. Celý park má velmi specifický vzhled, který je typický pro díla Gaudího. Najdeme zde sloupy ve tvaru stromů nebo krápníků, zvlněné architektonické prvky nebo velké plochy pokryté mozaikami ze skla a keramiky. V parku je také Gaudího muzeum, a to v budově kde sám Gaudí nějakou dobu žil. K parku se dá dostat různými způsoby, já jsem jela autobusem, ale jde využít i metro nebo turistický autobus. Lístek se dá koupit online předem, nebo na místě. Více informací najdete zde: https://parkguell.barcelona/en. Já jsem si návštěvu tohoto parku velice užila, a rozhodně ho můžu doporučit každému. Jediné, co by člověk vytknul je obrovská hromada lidí, kteří tam byli také.






5.    Nemocnice Sant Pau

Nemocnice Sant Pau je nyní už bývalou nemocnicí, a je složen z celkově 26 budov, které byly postaveny mezi lety 1901 a 1930. Stavba byla navržena architektem z Katalánska, jehož jméno je Lluís Domènech i Montaner. V roce 1997 byla tato stavba zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Budovy sloužily jako nemocnice až do roku 2009, poté prošly rozsáhlou rekonstrukcí a v roce 2014 začaly fungovat jako muzeum. Tento komplex jsem navštívila pouze zvenku, protože se tam konala nějaká akce a dovnitř jsem se nedostala, ale i tak se mi tato památka velice líbila, a chápu proč je zapsaná

na seznamu UNESCO. Minimálně za zastávku určitě stojí.



6.    Sagrada Família

Sagrada Família je jednou z nejznámějších památek v Barceloně. I zde můžeme vidět Gaudího specifický odkaz. Tato stavba je řazena mezi nejoriginálnější církevní stavby na světě a je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Stavba chrámu započala v toce 1883, což znamená, že stavba trvá už 140 let, a i přes to se pohled na chrám neobejde bez jeřábů a další techniky, protože stále není dokončena. Já osobně jsem byla ze samotného chrámu lehce zklamaná, možná právě kvůli jeřábům, které opravdu nevypadají hezky a kazí celý dojem z této jinak výjimečné stavby.



7.    Vítězný oblouk

Tento vítězný oblouk není vojenského typu, ale spíše civilního a v dřívějších dobách byl používán jako cíl pro různé závody. Stavbu oblouku navrhnul architekt Josep Vilaseca i Casanovas, a samotná stavba byla zrealizována v roce 1888. Oblouk je postaven v neomaurském slohu a z materiálů, které byly použity pro stavbu můžeme jmenovat například cihlu, majoliku nebo vápenec. Na sochařské výzdobě se podílelo několik sochařů, například Josep Reynés, Josep Llimona, Antoni Vilanova, Torquat Tasso, Manuel Fuxà nebo Pere Carbonell. Momentálně je oblouk registrován jako kulturní paátka lokálního významu. Mně osobně se tato památka moc líbila. Je to jedno z mnoha míst, kde se můžete posadit na lavičkách nebo na schodech a odpočinout si, najíst se nebo jen pozorovat krásné okolí. Také se mi líbilo, že tento oblouk je pomyslnou bránou na krásnou ulici Passeig de Lluís Companys.






8.    Parc de la Ciutadella

Nádherný park o rozloze 31 hektarů, který byl vytvořen v roce 1877. V současné době je jeho součástí městská zoologická zahrada, muzea (například Muzeum přírodních věd), velká fontána, Palau de Parlament de Catalunya a malé jezero, na kterém je možnost se projet na lodičce. Fontánu, která je jednou z dominant celého parku, navrhl Josep Fontserè i Mestre, ale najdeme zde i odkaz Gaudího. V parku je mnoho zelených ploch, na kterých je možné si roztáhnout deku, jíst a popíjet a odpočívat, nespočet palem a dalších stromů či keřů poskytuje ve slunečných dnech potřebný stín a také je par zpestřený několika sochami. Za mě je tento park jedno z nejhezčích míst, které jsem v Barceloně navštívila.


9.    Kopec Montjuïc

Montjuïc je kopec, který se rozprostírá nad barcelonským přístavem, a na obrovské ploše tohoto kopce lze najít mnoho přírodních i kulturních atraktivit. Prvním místem, které rozhodně odporučuji jsou Jardins del Mirador de l’Alcalde, rozlehlé zahrady, ze kterých je krásný výhled na město. Dále doporučuji vydat se nahoru k hradu Montjuïc. K tomu se dá dostat lanovkou, nebo pěšky. Já jsem šla pěšky, a bylo to sice poměrně náročné, ale za ty výhledy, palmy a další krásné věci to opravdu stálo. Hrad Monjuïc pochází z 18. století a dřív sloužil jako věznice. Poté se v budově hradu udělalo vojenské muzeum, které zde bylo až do roku 2009. Dalším bodem na mé trase bylo Národní muzeum katalánského umění, které se mi opravdu moc líbilo. Budova muzea je zvenku krásná, a zevnitř je ale mnohem hezčí, a dostat se dá dovnitř za tak malé peníze, že to za to stojí. A hlavně, od budov muzea je krásný výhled na město a také na Zpívající fontánu, kterou byste také neměli minout, pokud už v těchto končinách budete. Na své cestě od jednotlivých bodů k dalším můžete narazit například i třeba na olympijský stadion nebo věž Torre de Calatrava. Kromě těchto míst, které jsem já navštívila je toho na hoře Montjuïc k vidění mnohem více, a každý si zde najde to své.


Autorka: Ilona Dinnebierová

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.