Co neminout v Budapešti? 7 míst, které nesmíte vynechat!

Co neminout v Budapešti? 7 míst, které nesmíte vynechat!

08. 12. 2023 Helena

Budapešť je krásné hlavní město Maďarska, které vzniklo sloučením tří měst (Buda, Óbuda a Pešť) v roce 1873. Celé město se rozkládá na obou březích řeky Dunaje a najdeme zde i budovy zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Országház (sídlo Maďarského parlamentu)

Budovu Maďarského parlamentu najdeme na nábřeží řeky Dunaje, na pešťské straně. Byla postavena v letech 1885–1904 a má krásný novogotický vzhled. Celé budově dominuje velká kopule s výškou 96 metrů. Je také jedním z národních symbolů Maďarska. Na tuto dominantní budovu je krásný výhled z protějšího břehu Dunaje a také z Rybářské bašty. Budovu parlamentu je možné si prohlídnout několik místností, v rámci které můžeme vidět například schodiště zdobené sochami, nástropní fresky od Kárloye Lotze nebo i Kupolovou síň.


Budínský hrad

Budínský hrad, někdy také nazýván jako Královský palác, je historický hrad, dříve palác, a v současné době muzeum. Svoji barokně-renesanční podobu získal v polovině 19. století. Od roku 1987 je Budínský hrad n spolu se starým Budínem zapsán na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Můžete zde vidět celkem šest palácových budov s muzei, dvě vyhlídkové terasy, a také mnoho výjimečných soch. Dostat se k hradu můžete buď pěšky do kopce od Dunaje, lanovkou nebo i autobusem. Vstup do areálu hradu je bezplatný, platí se pouze vstup do Maďarské národní galerie (viz. níže) a Muzea historie.


Maďarská národní galerie na budínském hradě

Maďarská národní galerie sídlí ve čtyřech budovách na Budínském hradě, je tedy velice rozsáhlá. Vystavena jsou zde díla maďarských umělců, a to skrz všechny významné období jako jsou středověk, renesance, gotika, baroko, až po současnost. Galerie je otevřena od úterý do neděle od 10:00 do 18:00. Základní vstupné činí 4200 HUF, snížené (děti a studenti 6-26 let, senioři 62-70 let) je 2100 HUF. Děti do 6 let a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.


Boty na břehu Dunaje

Boty na břehu Dunaje je památník, který připomíná popravu tisíců maďarských Židů během Druhé světové války. Lidé byli odvlečeni na břeh řeky, kde měli nakázáno zout si boty a poté byli popraveni. Památník byl postaven v dubnu roku 2005. Navrhl ho Can Togay (maďarský filmový režisér) a spolu se sochařem Gyulou Pauerem tento památník vytvořil.

Rybářská bašta

Tato velkolepá stavba byla postavena v letech 1895-1902 a najdeme jí na pravém břehu Dunaje, tedy v Budíně. Byla navržena architektem Frigyes Schulekem a je postavena v novogotickém a novorománském slohu. Kromě toho, že samotná stavba je krásná a zajímavá, tak je z ní dokonalý pohled na druhou část města na levém břehu Dunaje, na Pešť. V areálu bašty najdete také sochu svatého Štěpána a Matyášův chrám. Celá stavba je přístupná celoročně, bez přestávek (tedy i v noci) a neplatí se zde žádné vstupné. Zpoplatněna je pouze nejvyšší věž bašty v časech 9:00 – 17:00 a také vstup do kaple sv. Michala, oba vstupy stojí 1000 HUF. K Rybářské baště se dá dostat pěšky nebo autobusem.


Tropicarium

Tropicarium v Budapešti má pro své návštěvníky otevřeno již od roku 2000, a je největším akváriem ve střední Evropě. Kromě exotických rostlin, ptactva, aligátorů, a dalších živočichů, je rozhodně největším lákadlem tunel, díky kterému se ocitnete na dně moře a okolo vás plavou žraloci, rejnoci a mnoho dalších ryb. Akvárium je populární hlavně u rodin s dětmi, ale věřím, že návštěvu si užije každý, kdo má rád zvířata a chce vidět a zažít něco neobvyklého. Otevřeno mají denně od 10:00 do 20:00. Základní vstupné je 3600 HUF, snížené (děti 4-18 let a senioři nad 65 let) je 2800 HUF. Děti mladší 4 let mají vstup zdarma. K Tropicariu se dá pohodlně dostat příměstským vlakem.


Markétin ostrov

Markétin ostrov je dunajský ostrov, který najdeme uprostřed Budapeště. Je dlouhý 2,5 km a široký 500 m. Najdeme zde množství parků, termální lázně, stadion, malou zoologickou zahradu, japonskou zahradu a také hudební fontánu, která je na seznamu UNESCO, na kterém je také vodárenská věž, kterou rovněž najdeme na Markétině ostrově. Při svých toulkách po ostrově je také možnost občerstvení, které zajišťuje několik restaurací. Markétin ostrov je opravdu krásné místo uprostřed rušného města, a opravdu stojí za návštěvu.

 

Autorka příspěvku: Ilona Dinnebierová 

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.