Nejlepší muzea veteránů u nás

Nejlepší muzea veteránů u nás

01. 06. 2022 Helena

Nejzajímavější muzea veteránů u nás


Pro všechny milovníky veteránů přinášíme v tomto článku věnovanému našim známým i menším muzeím nabízejícím návštěvníkům mnoho unikátních a vzácných exponátů inspiraci, díky které si určitě nějaké muzeum vyberete pro Váš příští výlet.


Co je to Veterán neboli oldtimer a co znamená youngtimer?

Veteránem se nestane hned každé staré auto. K udělení statusu veteránského vozidla musí automobil splnit několik požadavků. Kromě toho, že jeho stáří musí být minimálně 30 let je nutné, aby bylo zachováno v historicky věrném stavu a nebylo užíváno ke každodenní přepravě, navíc musí být svou podstatou součástí technického a kulturního dědictví.

Vedle oldtimerů jsou sběratelsky zajímavé také vozy staré 20 – 29 let mající sběratelský potenciál, nazývané youngtimer. Vzhledem k tomu, že těchto vozů je větší množství, musí takové vozidlo zaujmout například svým vzhledem, svou účastí ve sportovní soutěži, využití ve filmu nebo svým omezeným počtem kusů.

Veteráni se těší stále větší oblibě. Jejich šarm okouzluje napříč generacemi a vyvolává v nás atmosféru dávné historie. V České republice nabízí ke zhlédnutí nádherné vozy vedle již dobře známých muzeí jako například Technické muzeum Tatra Kopřivnice nebo Škoda muzeum v Mladé Boleslavi také další menší, přesto však ne méně zajímavá muzea, která mají rozhodně co nabídnout.  Jen málokdo ví, že brněnské Muzeum historických vozů BMW je druhé největší svého druhu v Evropě, hned po mnichovské BMW centrále, nebo že Muzeum veteránů v Nové Bystřici je prvním a největším muzeem amerických automobilů v Čechách…

Technické muzeum Tatra Kopřivnice

Toto muzeum, jehož historie sahá do roku 1967, kdy již  v podnikovém muzeu Tatry Kopřivnice byly vystavovány první exponáty, prezentuje nejucelenější sbírku věnovanou kopřivnické vozovce, čítající šedesát osobních a nákladních automobilů ze všech etap výroby, rozdělenou časově i tematicky do několika částí. Počátek výroby reprezentuje replika automobilu Präsident, následují nejstarší originály sbírky do roku 1914 s rámovými podvozky s vodou chlazenými motory, které byly později nahrazeny modely s novější verzi podvozku se vzduchem chlazeným motorem.

Následuje produktivní období dvacátých a třicátých let 20. století s hrdými zástupci produkce aerodynamických limuzín.

Výstava v nové budově muzea v hale bývalé slévárny na kraji továrního areálu Tatry Kopřivnice je věnována výrobě vojenských, nákladních vozů i terénních automobilů. Mezi vystavenými skvosty najdete například Tatru kolem světa 815 GTC ze známe expedice v letech 1987 až 1990 spolu s dvoumístným motorovým rogalem. Tatra měla na délku deset metrů, šířka byla 2,5 m, výška 3,85 m, celková hmotnost plně vybaveného a naloženého vozidla 21 tun. Vidět můžete také legendární Drtikolku Karla Lopraise, vyhrávající Rallye Paříž – Dakar.  Vystavené kompletní vozy doplňuje obsáhlá sbírka podvozků, motorů, modelů, designérských návrhů, trofejí ze sportovních klání, dobové fotografie a různé rarity. Lahůdkou pro návštěvníky bude motorový vůz M 290 "Slovenská strela", která je národní kulturní památkou.

Legendární jsou již od roku 2013 každoročně pořádané Kopřivnické dny Techniky, které nabízejí svým návštěvníkům se posadit do nákladních vozů TATRA, svést se a řídit vozy Ferrari či Lamborghini, nebo se s testovacím řidičem projet po speciální vozovce. Nechybí ani jízda obrněným transportérem nebo let vrtulníkem.

Tatra kolem světa 815 GTC

Tatra 815, Rallye Paříž – Dakar z let 1987-1988 

Závodní Tatra Jamal

Muzeum veteránů Nová Bystřice

Roku 2015 se pro milovníky historických amerických vozů otevřely dveře prvního a největšího muzea amerických automobilů v Čechách. Nedaleko hranic s Rakouskem, ve staré, opuštěné textilní továrně,  podtrhávající historickou atmosféru se pro návštěvníky vynořuje zcela jiný svět. Své návštěvníky výstava provede vývojem automobilů od dob vzniku automobilového průmyslu, s jedinečnými kusy z doby ještě před sériovou výrobou, korunovanou Fordem T Speedster z roku 1912. K prozkoumání je zde vystavena ohromná kliková hřídel s písty a ojnicemi.

Že je muzeum v Nové Bystřici největším muzeem amerických předválečných vozů dokládá největší ucelená sbírka amerických automobilů dvacátých a třicátých let. V sálu let 50. a 60. se blýská vedle aut značky Oldsmobile nebo Buick, řada Cadillaců, s třešničkou na dortu – Modelem 1959, nejproslulejším Cadillacem všech dob. Sedmdesátá léta prezentují chronologicky seřazené vozy, tak, že je na nich možné pozorovat změnu designu. Těšit se můžete na Buicky let 1968, 1970 a 1971 nebo legendy Fordu Torino GT, Gran Torino, nebo Continental Mark IV a V. Radost návštěvníkům udělá zaručeně početná sbírka luxusních vozů značky Lincoln, kterou korunuje největší senzace muzea, vůz Lincoln model K 1938 by Brunn vyrobený na zakázku a oceněný v prestižní soutěži Pebble Beach Concours d'Elegance pro svou jedinečnost a zachování bez jakéhokoliv dodatečného zásahu. Jelikož si muzeum dalo za cíl vlastnit jednu z největších sbírek vozů Lincoln, můžou se návštěvníci těšit na další unikátní kousky.

Muzeum se pro své návštěvníky snaží zajistit nejen co nejvzácnější výstavní kusy, které pravidelně obměňuje, ve snaze o nezapomenutelnou atmosféru a prožitek z návštěvy buduje repliku Fordovy montážní linky, díky které se sériově vyráběl vůz Ford T. Dalším bonusem pro milovníky veteránů je, když je v muzeu přítomný jeho zakladatel, pan Pavel Janouš, a svým návštěvníkům na požádání nastartuje Chevrolet Corvette C3, který je ve Státech ikonou.

Postaráno je také o možnost posezení na lavičkách v jednotlivých sálech, nebo nad hrnkem kvalitní kávy v kavárně, a samozřejmostí je prostorná herna pro děti se spoustou hraček. Na památku si v obchůdku mohou koupit návštěvníci nějaký ten veteránský suvenýr.


Franklin 13

Muzeum amerických veteránů JK CLassics

V malebné krajině křivoklátských lesů v areálu bývalé pily bylo v roce 2015 poprvé svým návštěvníkům otevřeno jedno z nejvýznamnějších muzeí Evropy. Ve čtyřech výstavních halách se nachází nejatraktivnější vozy převážně z 50. až 70. let dvacátého století. Venkovní expozice umožňuje shlédnout velké kamiony a tahače, hasičské a sanitní vozy nebo pick-upy. Celkově je v muzeu možné obdivovat na 90 vozů, součástí muzea je i stará benzínka a vrakoviště.

Jedním z nejvzácnějších exponátů je luxusní kabriolet značky Buick Roadmaster Skylark z roku 1953, který byl použit v kultovním filmu Rainman. Dalšími skvosty muzea jsou automobily luxusní značky Cadillac ve 12ti provedeních, od roku výroby 1928 až po rok 1979.

Každoročně se v muzeu pořádají čtyři srazy veteránů a novodobých amerických vozů, kdy je možné tato úžasná auta v počtu kolem 200 kusů nejen vidět ale i slyšet.


Muzeum sportovních vozů Lány

Toto muzeum specializující se na sportovní vozy se pro návštěvníky otevřelo po rekonstrukci bývalé samoobsluhy v roce 1997, na pokraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Na dvou podlažích a v přilehlém depozitu je umístěno kolem stovky závodních a sportovních vozů od 20. let minulého století až po současnost. Jedním z nejstarších exponátů je Ford T, který byl vyroben v roce 1914.

Mezi výstavními kousky je možné shlédnout také prototyp designéra Václava Krále – Tatru V8 MTX z roku 1993, která byla vyrobena pouze ve třech kusech. Jen v muzeum v Lánech je jeho shlédnutí možné pro veřejnost. Tento vůz je zároveň s průměrnou rychlostí 208 na letmý kilometr držitelem českého rychlostního rekordu. Prostory muzea zdobí originály kombinéz závodních legend Micka Häckkinena nebo Ralfa Schumachera, a nechybí i několik originálů závodnických helem.

Pro ty, co by chtěli řízení závodního vozu vyzkoušet, jsou k dispozici trenažery.

Příjemná restaurace skýtá možnost se občerstvit, a možnost ubytování v hotelu se nachází přímo v areálu muzea.   

Muzeum Veteránů Pavlíkov

Jak vypadá splněný sen malého kluka mohou vidět návštěvníci Muzea veteránů Pavlíkov. Nachází se na západní straně křivoklátských lesů. Toto muzeum je výsledkem životní cesty pana Iva Šarlingra, který ho založil z lásky k  historickým motorkám a obdivu dovedností minulých generací. Proto je v muzeu věnována pozornost nejen motocyklům, jichž  je zde k vidění celkem 120 z 8 zemí, 66 značek a neuvěřitelných 33 značek československé výroby. Zastoupeny jsou zde  slavné značky Laurin & Klement, Orion, Premier, JAWA, ČZ, Ogar, Walter, Praga nebo BSJ, německé, belgické, anglické nebo švédské stroje, několika exponáty je zastoupena i Amerika. Své místo zde mají také jízdní kola, poutače k motorismu, příslušenství, plechovky a nádoby na olej, nářadí, a to jak na dílenskou opravu, tak pro údržbu běžného hospodářského náčiní a strojů. Další expozicí je výstava kočárků, panenek a hraček.

BMW RENOCAR muzeum

Toto muzeum vozů značky BMW je druhé největší svého druhu v Evropě. Sbírka obsahuje přes třicet předválečných a poválečných vozů BMW, překoná ji jen muzeum mnichovské centrály BMW. Muzeum se nachází se v hale prodejce BMW vozů Renocaru v Řípské ulici v Brně - Slatině. Je přístupné široké veřejnosti zcela bezplatně v otevírací době prodejny. Návštěvníci se zde mohou seznámit s celou historii značky. Prohlédnout si mohou jak renovované vozy, tak exponáty v procesu renovace nebo dokonce v původním stavu. Výstavu doplňují zajímavé díly a fragmenty z automobilové historie. Opravdu velkolepá sbírka obsahuje také první model BMW, a to BMW Dixi z roku 1928 zachovaný zcela v původním stavu.

Výstava vozů je pravidelně obměňována, a tak každá návštěva odhalí další prvek z historie těchto nádherných vozů.

Škoda muzeum

V bývalých výrobních halách legendárního podniku Škoda vniklo muzeum jedné z nejstarších automobilových značek na světě. Úctyhodných 340 exponátů obsahujících osobní vozy sériové výroby, závodní speciály i prototypy, desítky motorů, čtyři motocykly a jedno kolo nadchne každého návštěvníka.

Nejstarším exponátem je právě kolo SLAVIA z roku 1899, nechybí první automobil VOITURETTE nebo filmový hrdina „Ferat“. Veřejnosti přístupný je depozitář prototypů a sportovních vozů v prostorách bývalé slévárny. Za základ sbírky dnešního ŠKODA muzea lze od druhé poloviny 60. let považovat soubor dvou motocyklů L&K, šesti osobních vozů L&K, jednoho hasičského a jednoho závodního vozu, který byl nainstalován ve Sboru Českých bratří v Mladé Boleslavi jako stálá expozice. V září roku 1995, při stém výročí založení automobilky, byl zahájen provoz Škoda Auto Muzea v nových prostorách – v nejstarší části závodu na Třídě Václava Klementa. Cílem muzea bylo pořádat vzdělávací, kulturní a reprezentační programy a expozice seznamovala návštěvníky jak s historií, tak s novinkami ve výrobě i vizemi dalšího vývoje.

Původní komplex budov z přelomu 19. a 20. století, jež kdysi sloužil i samotným zakladatelům firmy – pánům Laurinu a Klementovi jako továrna, byl nyní účelně uzpůsoben potřebám muzea, jehož součástí se stala i nezbytná restaurátorská dílna a archiv společnosti. Součástí muzea je také multifukční sál zvaný Laurin & Klement Forum, hojně využíván pro dealerské konference, představení plánovaných novinek novinářům a obchodníkům, ale i koncerty vážné i populární hudby a filmová a divadelní představení. V roce 2012 muzeum prošlo celkovou rekonstrukcí, omlazeny byly exteriéry i interiéry muzea včetně expozice. Novou podobu dostal i název – ŠKODA Muzeum.

Muzeum veteránů Radovesnice

Mezi Chlumcem nad Cidlinou a Týncem nad Labem na milovníky historických motocyklů a traktorů čeká v muzeu umístěném v budovách dřívějšího velkostatku na 260 motocyklů, 83 traktorů, nákladní automobily, a mnoho dalších historických strojů a zařízení. Většina motocyklů  jsou domácí výroby, převážně značky Jawa a ČZ, méně jsou pak zastoupeny zahraniční značky. Traktory jsou zastoupeny českými značkami jako například Zetor nebo Svoboda, k vidění jsou však také americké, německé nebo rakouské. A jelikož se zakladatel muzea zajímá také o zemědělskou techniku, můžete zde nahlédnout do historie nářadí, strojů a všeho co souvisí se zemědělstvím a životem na venkově.  

Veteran Arena – Muzeum historických automobilů Olomouc

Na pokraji Olomouce je od roku 2010 pro širokou veřejnost otevřeno netradičně pojaté muzeum historických automobilů převážně prvorepublikové éry. Na ploše 2400 metrů čtverečních je vystaveno na 120 automobilů a motocyklů ze soukromých sbírek. Prezentují zde technickou vyspělost českých konstruktérů a eleganci prvorepublikové éry. Exponáty jsou umístěny v přízemí a dvou galeriích v patře, díky čemuž si návštěvníci mohou vozy prohlédnout i z jiné perspektivy. Velká pozornost je věnována vozům značky Tatra. Vzácností je vůz Tatra 75 sport, který byl vyroben v počtu pouze tří kusů, přičemž se  dochoval pravděpodobně jen jeden exemplář. Další značkou, kterou muzeum prezentuje s velkou péčí jsou vozy Wikov vyráběny v Prostějově.  Z vyrobených kusů se dochovalo asi jen 50, přičemž si muzeum klade za cíl shromáždit největší ucelenou sbírku této značky na jednom místě. Dalšími vystavenými exponáty jsou vozy značek Aero, značka Z vyrobená Zbrojovkou Brno, Praga, nebo Škoda. V muzeu se nachází hned několik unikátů těchto vozů, jako například první český aerodynamický vůz Wikov 35, Z5 – nejluxusnější auto Zbrojovky Brno či Tatra 75, kterou měl ve svém vlastnictví herec Hugo Hass. Velmi vzácnými kusy jsou také vystavené americké sportovní vozy, které se vyráběly ve velmi nízkém počtu.

Také obdivovatelé historických motocyklů si zde přijdou na své. K vidění jsou zde značky Jawa, Praga, ČZ, Breitfeld & Daněk, Čechie-Böhmerland a Indian a kolem čtyřiceti anglických podrámových strojů v původním stavu.

Vedle vystavených historických vozů a motorek jsou zajímavým exponátem stabilní motory značky Wikov, používané k pohonu užitkových strojů. Neméně velkolepá je také výstava historických telefonů a telefonní techniky. Krásná sbírka čítající na 380 kusů mapuje její vývoj od 19. stol do 70. let minulého století.

Součástí expozice je také galerie umění, skýtající prostor pro měnící se výstavy místních umělců,  dodávající muzeu nevšední charakter.

O návštěvníky je postaráno v kavárně muzea a samozřejmostí je také možnost zakoupení suvenýru. 

Muzeum Janecký Chotoviny

Muzeum nacházející se severně od Tábora je menší rodinné muzeum nabízející kolem 80 exponátů aut, motocyklů, zemědělských strojů a historických předmětů z každodenního života. Vedle vozů značky Škoda a Mercedes Benz mohou návštěvníci obdivovat vozy značek Volha 21, Tatra 57, Moskvič 407, Praga. Z motorek jsou zastoupeny značky Jawa, ČZ, Simpson či Pionýr. Dále se zde můžete seznámit například se stabilními motory, mlátičkami, traktory, šrotovníky, řezačkou siláže, hrsťovkou, odstředivkou na mléko či elektromotory. Z předmětů používaných v každodennosti tu narazíte na šicí stroje, psací stroje, měřicí přístroje, nářadí a spotřební elektroniku. Muzeum pořádá výstavy, organizuje srazy veteránů a zájemcům nabízí vyjížďky s veteránem nebo i zapůjčení vozu pro svatební den.

Muzeum motorismu Znojmo

Ve Znojmu, na břehu řeky Dyje vzniklo v roce 2008 rekonstrukcí staré vodárny muzeum o ploše bezmála 1500 m2. Návštěvníky po vstupu do areálu muzea uvítá ruská stíhačka Mig 15 vyrobená u nás. V areálu je vystaveno na 40 předválečných automobilů, 40 motocyklů, 50 bicyklů, řada stabilních motorů. Dále traktory, parní stroje, motory pro pohony mlýnů, benzínové pumpy, a dalších 1000 exponátů: smaltované reklamní tabule, kočárky, šlapací autíčka, dětské hračky a další stovky exponátů tykajících se motorismu, a to do roku výroby 1950. Kromě výstavy motorismu návštěvníky zaujme také expozice hraček vyrobených v letech 1930 až 1980. 


Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.