Plitvická jezera: co to je, proč je navštívit, kdy tam vyrazit, a mnoho dalších informací o tomto přírodním skvostu!

Plitvická jezera: co to je, proč je navštívit, kdy tam vyrazit, a mnoho dalších informací o tomto přírodním skvostu!

09. 02. 2024 Helena

V mém dnešním příspěvku vám řeknu něco o tom, co jsou to Plitvická jezera, jak se tam dostat, proč je vůbec navštívit, co zajímavého tam hledat a mnoho dalších informací. Já jsem Plitvická jezera navštívila v květnu 2022, a stále to mám v živé paměti, a proto vám o nich ráda povím. 

Co jsou ta Plitvická jezera?

Plitvická jezera jsou národní park, který se rozprostírá na ploše asi 295 km². Na této ploše je 16 jezer, které jsou spojeny celkem 140 vodopády. Kromě toho zde najdeme i 20 jeskyň. Tento národní park je v Chorvatské republice nejstarší a také největší. Vyhlášen jako národní park byl již v roce 1949, a o 30 let později se Plitvická jezera dostala na Seznam světového dědictví UNESCO.


 Jak se k parku dostat?

Do národního parku je možné se dostat po státních silnicích D429 a D52. Zajíždí tam také autobus, která zastavuje v blízkosti vstupů do parku. U parku jsou pro návštěvníky k dispozici dvě parkoviště, kde je možné za poplatek nechat po dobu návštěvy auto.

Vstupní souřadnice obou vchodů:

Vchod 1 (severní vchod): 44°54'17,9''N 15°36'40,3''E

Vchod 2 (jižní vchod): 44°52'58,5''N 15°37'25,2''E

Kdy do parku vyrazit a jaké je vstupné?

Park je otevřený celý rok, ale v průběhu roku se mění délka otevírací doby v závislosti na ročním období. V zimním období také bývají zavřená pohostinská zařízení a také většina ubytovacích zařízení. Já mohu doporučit návštěvu na jaře, konkrétně v květnu, kdy tam byla příjemná atmosféra znovu se probouzející přírody po zimě a bylo tak akorát teplo na to, aby člověk krásně prošel celý park. Ale samozřejmě věřím, že i v jiných obdobích má park své kouzlo a má určitě co nabídnout.

Odkaz na aktuální otevírací dobu: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/istrazite-jezera/hours-of-operation/.

Ceník vstupenek je dost komplikovaný, liší se podle roční doby, podle času zakoupení vstupenek a také kategorie návštěvníků. Proto opět přidávám odkaz na ceník přímo na stránkách národního parku, kde si každý najde to, co potřebuje: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/istrazite-jezera/price-list/.

Jak se po parku pohybovat?

V parku lze využít 7 dobře značených tras: A, B, C, E, F, H, K. Trasa K je nejdelší a má něco málo přes 18 km. My jsme šli trasu H, která měla 9 km, a viděli jsme úplně všechno co je v parku k vidění.

V parku je také možné využít vláček nebo loď, obojí je zahrnuto v ceně vstupenky. A já projížďku oběma prostředky doporučuji.

Stezky po celém národním parku Plitvice jsou buď udělané přímo v terénu, nebo postavené ze dřeva. Vůbec to nenarušuje krásnou přírodu parku, a ještě to skvěle vypadá.


Co si s sebou vzít?

Určitě doporučuji vzít si pohodlné oblečení a boty. Pláštěnku nebo deštník, nikdy nevíte, kdy bude pršet. Opalovací krém, pokud ho potřebujete. Pití a možná něco malého k snědku, i když po parku narazíte na různé stánky a bistra, kde se můžete najíst.

Jak se v parku chovat?

Plitvická jezera jsou národní park, tudíž tam platí striktní pravidla ohledně některých věcí.

Je přísně zakázáno:

·        Sbírat jakékoliv rostliny nebo jiné věci přírodního původu

·        Krmit zvířata, která potkáte

·        Koupat se v jezerech

·        Nechávat odpadky podél stezek nebo kdekoliv jinde mimo odpadkové koše

·        Vyhýbat se značeným stezkám

A taková moje rada z vlastní zkušenosti: pořádně se koukat kolem sebe a pod nohy. Park nabízí totiž nejen krásná jezera a vodopády, ale také chráněné živočichy a rostliny, a bohužel i já jsem tam viděla několik rozšlápnutých šneků. A když se budete pozorně koukat kolem sebe, můžete zahlídnout třeba mloka skvrnitého, kterých ve volné přírodě moc není.

No, a jak říká také cedule u vstupu do národního parku: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and use nothing but time!


Autor: Ilona Dinnebierová

Instagram: @ilonadinnebierova

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.