Vysoké Tatry – tipy na dovolenou s dětmi i bez

Vysoké Tatry – tipy na dovolenou s dětmi i bez

01. 07. 2022 Helena

Vysoké Tatry jsou ideálním místem pro dovolenou. Krásná příroda, skalnatá plesa, louky, horské túry s dech beroucími výhledy, ale i odpočinkové procházky s dětmi. Vysoké Tatry nabízejí mnoho možností, nechte se inspirovat…


Rozsáhlé horské masivy dominují severním a středním oblastem Slovenska. Jsou součástí Západních Karpat dělících se na tři části – Vnější, Střední a Vnitřní. Na severu se nacházejí Vnější Západní Karpaty zahrnující Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy. Střední Západní Karpaty se skládají z Vysokých a Nízkých Tater. Vnitřní Karpaty směřují na jih do Maďarska. Jejich součástí je především Slovenské Rudohoří.

Vysoké Tatry – Tatranský národní park

Vysoké Tatry jsou nejvyšším pohořím Slovenska a Polska. Slovenská část, zabírající tři čtvrtiny pohoří se nachází v severní části Slovenska. Jedná se o největší evropské velehory, ležící na sever od Alp a první a zároveň největší národní park (TANAP) na Slovensku. Na území TANAPu se nachází přibližně 600 km značených cest, různé náročnosti označené značkami (červená, modrá, zelená, žlutá).


Nejvyšším vrcholem je Gerlachovský štít se svou výškou 2 654 m nm., avšak národním symbolem a mýtickým vrcholem Tater je Kriváň (2494m nm.), první vrchol od západu. V parku se nachází více než 100 ples a několik vodopádů. Největší a nejhlubší je Velké Hincovo pleso, nejvýše položené jezero je Modré pleso (2192 m n m). Nejčastěji navštěvovanými jsou Štrbské a Popradské pleso. Pro návštěvníky je ve Vysokých Tatrách zpřístupněna pouze jedna jeskyně – Belianská jeskyně.

Návštěvníci parku se mohou seznámit s historii i současností parku v Muzeu TANAP-u v Tatranské Lomnici. Výchozími body pro návštěvu TANAP-u je město Poprad  a střediska Starý Smokovec , Tatranská Lomnica , Štrbské pleso. 

Většina vrcholů Vysokých Tater je dostupná pouze za doprovodu horského vůdce nebo pro registrované lezce. Pouze na 9 z nich se může člověk ze slovenské strany vypravit po normální turistické značce. Řada turistických tras je od 1.11. do 14.6. uzavřená, ale k horským chatám se dostanete po celý rok (kromě chaty pod Rysmi).


V oblasti se nacházejí obce s historickými památkami (Kežmarok, Spišská Sobota, Poprad) a turistická střediska (Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Ždiar) s možností ubytování. Z ubytovacích středisek je možné podnikat celodenní výlety do širšího okolí (Nízké Tatry, Pieniny, Slovenský ráj, Levoča, Chrám sv.Jakuba, Spišský hrad, Plejsy).

V červnu je na řadě míst ještě běžná sněhová pokrývka a až do července bývá počasí ještě velmi nestálé. Nejlepším obdobím pro turistiku v Tatrách je září, říjen, kdy tu je méně turistů. Neměli byste podcenit kvalitní obuv, cestovní pojištění a vzhledem k rychle se měnícímu počasí také oblečení.


Nenáročné trasy ve Vysokých Tatrách


Kratší trasy nevyžadující velkou kondici, některé se dají podniknout i s dětmi.   


Štrbské pleso

Druhé největší pleso ve slovenských Vysokých Tatrách ledovcového původu leží v nadmořské výšce 1345 m. Je nejvýše položeným tatranským turistickým a lyžařským střediskem. Nechybí zde několik ubytovacích možností, lanový park, a známý Areál SNOW s množstvím atrakcí. Je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Tatrách, počítejte proto s větším počtem turistů. Dostanete se zde autem, elektrickou železnicí nebo zubačkou z Tatranské Štrby. Pěšky po magistrále od Popradského plesa (5 km), po Tatranské magistrále od Troch studniček  (9 km) anebo z Tatranské Štrby (5 km).

Štrbské pleso je nejlepším startovním místem pro začátek poznávání Vysokých Tater. Kolem plesa vede nenáročná 5 km dlouhá procházka vhodná i pro kočárky, je také ideálním výchozím bodem pro další túry. Například k vodopádu Skok zabere cesta po žluté stezce ze Štrbského plesa necelé 2. K Popradském plesu po rudé turistické stezce trvá přibližně jednu. Chata Solisko se nachází nad sjezdovkami na Štrbském plesu ve výšce 1840 m.n.m. Výstup k ní trvá necelé 2 hodiny, je možné se nechat vyvézt také lanovkou. K dispozici je restaurace a možnost ubytování.

Parkovišť v okolí Štrbského plesa je hned několik. V letní sezóně je tu až 11 parkovacích zón, přičemž platí, čím blíže Štrbského plesa, tím je parkování dražší.



Popradské Pleso 

Toto ledovcové jezero leží v Mengusovské dolině před ústím Zlomísk pod srázy Ostrvy a Kopek v nadmořské výšce 1511 m. n. m. Svojí rozlohou je čtvrté největší jezero. Patří k nejkrásnějším místům Vysokých Tater. Je snadno přístupné buď po modré značce od parkoviště Popradské Pleso, trasa trvá přibližně 1 hodinu, stejně jako po červené Tatranské magistrále magistrále od Štrbského plesa. Další trasa začíná u stanice TEŽ Popradské pleso (staví tu elektrická železnice a je zde také parkoviště pro auta). Odtud vede modře vyznačená asfaltová cesta úplně ideální i pro kočárky. 

U Popradského plesa se nabízí možnost občerstvení v Majlátově chatě nebo v Chatě pri Popradskom plese.



Vodopád Skok 

Vodopád je se svými 25 metry výšky třetím největším vodopádem na slovenské straně Vysokých Tater. Nenáročná túra na vodopád Skok (1754 m. n. m.) po žluté turistické značce začíná u Štrbského plesa, je celoročně přístupná a trvá necelé 2 hodiny. Mlynickou dolinou se dostanete přímo k vodopádu.

Po žluté značce můžete pokračovat dál až k Bystré lávce (2300 m. n. m.) kolem Capie plesa. Tato trasa je již trochu náročnější a je přístupná jen od 15.6. do 30.10.



Lanovkou na Skalnaté pleso 

Na Skalnaté pleso (1751 m. n. m.) se dostanete pohodlně čtyřmístnou lanovkou z městečka Tatranská Lomnica na mezistanici Štart, odkud Vás na Skalnaté pleso vyveze moderní 15-místná gondola. Ze skalnatého plesa se můžete kochat překrásnými výhledy na Lomnický štít (2634 m n. m.). Pohledy do Popradské kotliny a na Nízke Tatry s výrazným vrcholem Kráľovej hoľe.

Nedaleko Skalnatého plesa ve výšce 1 786 metrů se nachází astronomická a meteorologická observatoř. Součástí observatoře je hvězdárna. Občerstvení a skvělé místo k odpočinku nabízí jedna z nejvýše položených restaurací ve Vysokých Tatrách. Ze slunečné terasy restaurace Skalnaté pleso se nabízí výhledy na okolní skalní štíty nebo na nejstrmější sjezdovku na Slovensku - Lomnické sedlo.

Také děti si zde mohou odpočinout ve Sviští krajince - eko-mini-parku s dřevěnými sochami, Sviští chaloupce s prolézačkami a dalšími atrakcemi. 

Trochu náročnější je přístup na Skalnaté pleso je po zeleně značeném turistickém chodníku z Tatranské Lomnice, červeně značeným chodníkem tatranské magistrály od Zamkovského chaty a červeně značeným chodníkem tatranské magistrály od Chaty u Zeleného plesa.



Lanovkou na Lomnický štít 

Lomnický štít (2634 m. n. m.) je jedním z nejvyšších vrcholů ve Vysokých Tatrách. Není ale po turistické stezce volně přístupný, je dovoleno lézt pouze s horským vůdcem.

Pohodlně se zde však dostanete lanovkou ze Skalnatého plesa. Ze Skalnatého plesa jede ještě jedna lanovka – na Lomnické sedlo, odkud se nabízí nádherné výhledy. 



Chata pod Soliskom 

Horská Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.) je nejmladší vysokohorskou chatou ve Vysokých Tatrách. Chata je v provozu celoročně, dostanete se na ni nejpohodlněji lanovkou za Štrbským plesem nad skokanskými můstky. Když je lanovka mimo provoz, dostanete se k horské chatě pouze pěšky po značené turistické stezce, přičemž cesta trvá přibližně 1 hodinu.

Od chaty se slunnou terasu a restaurací můžete vychutnávat výhled na Štrbské pleso, Kriváň, Podtatranskou kotlinu a Nízké Tatry. Chata nabízí také možnost přenocování. Je ideálním výchozím bodeb pro různé pěší túry a lyžování. Ledovcové jezero Štrbské pleso odtud leží 6 km.



Zelené pleso 

Zelené pleso (1551 m. n. m. ) leží v Dolině Zeleného plesa ve východní části Vysokých Tater. Je prý tím nejkrásnějším plesem ve Vysokých Tatrách. Své pojmenování získalo podle zelených skvrn, které způsobuje vývěr pramenů na jeho dně.

Nejméně náročná trasa k němu vede po žluté od zastávky Kežmarská Biela Voda a je vhodná i pro rodiny s dětmi, trvá cca 4,5 hod.

Druhou možností, jak se dostat k Zelenému plesu, je přes Velké Biele pleso. Začátek trasy je stejný, jen u rozcestníku Šalviový prameň je třeba sejít ze žluté na modrou až na Velké Biele pleso. Odtud pak sestoupíte po červené k Zelenému plesu.

Přímo na břehu plesa stojí turistická Chata u Zeleného plesa s celoročním provozem s možností občerstvení a osvěžení. Okolí plesa nabízí nádherný výhled na okolní štíty Malý Kežmarský štít, Velká Svišťovka a Bujačí vrch. Ze Zeleného plesa je možné pokračovat dále na Velké Bílé pleso nebo na Skalnaté pleso.




Náročnější turistické túry ve Vysokých Tatrách


Pro ty zdatnější, hledající náročnější turistiku nebo celodenní túry přináší Vysoké tatry nejednu výzvu.



Túra do Furkotské doliny a Mlynické doliny

Jednosměrná okružní trasa po žluté turistické značce vedoucí ze Štrbského plesa Mlýnickou dolinou přes Bystrou lávku a Furkotskou dolinou zase nazpátek měří zhruba 14 a půl kilometru. Zvládnout okruh trvá kolem 7 hodin a kvůli prudkému výstupu k Bystré lávce patří mezi středně náročný.


Tatranská Polianka – Sliezsky dom

Sliezsky dom je největší ubytovací zařízení přímo v horách a nejvýše položený horský hotel, nachází se pod Gerlachovským štítom u Velického plesa, v nadmořské výšce 1670 m n. m.  Občerstvení a odpočinek poskytuje hotelová restaurace nebo turistická jídelna.

Ke Slezskému domu vede několik tras. Nejpoužívanější je zelená trasa začínající nedaleko vlakové stanice v Tatranské Poliance.

Výškový rozdíl na necelých pěti kilometrech činí přibližně 650 metrů. Zvládnout se dá do 2,5 hodin. Trasa vede většinou hustým lesem, je proto příjemná i v létě, nenabízí však cestou  téměř žádný výhled, cestu zato zpříjemní divoký Velický potok, se kterým se potkáte hned dvakrát. V cíli vás odmění nádherný výhled na masiv Gerlachu , či zaoblený masív Slavkovského štítu. Za dobrého počasí lze pozorovat krásně viditelný hřeben Nízkých Tater. 


Mírnější varianta začíná ve Starém Smokovci, je označená žlutou turistickou značkou a její převýšením nepřesahuje 700 metrů. Vzdálenost ke Slezskému domu bude o dva kilometry delší, což zabere i více času.

Nejdelší trasa vede po Tatranské magistrále z Hrebienku přímo na Slezský dům. Po čítejte s převýšením 770 výškových metrů na 8,5 kilometru. Zdolání této trasy vám s přestávkami může klidně trvat i čtyři hodiny.

Využít lze pozemní lanovku, která v pravidelných intervalech vyráží na Hrebienok ze Starého Smokovce.

Ještě o kousek výše, nad Velickým vodopádem leží ukryta Kvetnica – unikátní alpinská louka s krásnou tatranskou květenou. Často jsou zde k vidění i stáda kamzíku.

Sliezsky dom je východním bodem pro další turistické trasy, například na Poľský hrebeň, Východnú Vysokú, přes sedlo Prielom na Zbojnícku chatu. K Velickému vodopádu dojdete po zelené značce okolo Velického plesa. Vodopád je možné navštívit jen v období od 16. června do 31. října.

S horským vůdcem se můžou ti zdatnější vydat také na Gerlach, anebo Bradavicu.



Koprovský štít

Trasa Štrbské pleso - Popradské pleso - Mengusovská dolina - Veľké Hincovo pleso - Vyšné Kôprovské sedlo - Kôprovský štít a zpět je pro začátky horské vrcholové turistiky ve Vysokých Tatrách ideálním místem. Výstup je středně těžký, zvládne jej však s dobrou obuví každý. Odměnou je za dobrého počasí pohled na hlavní hřeben Tater (Svinica, Mengusovské štíty, Rysy, Vysoká) a vrcholy bočních hřebenů (Kriváň, hřeben Bašt, v dálce Gerlachovský a Lomnický štít) a také do hluboce zaříznutých údolí s třpytivou hladinou vod Hincových ples a Temnosmrečianských ples.



Rysy

Patří mezi nejvyhledávanější vrcholy Vysokých Tater a trasa k němu je určitě jednou z nejkrásnějších horských túr ve Vysokých Tatrách. Je to také nejvyšší vrchol Slovenska, kam můžete vystoupit bez horského vůdce. Tato trasa je sice těžká, avšak pro nádherný výhled z vrcholu velmi populární. Trasa stoupá po červené značce od Štrbského plesa, kolem Popradského plesa a ples, až kolem nejvýše položené horské chaty – chaty pod Rysmi. Některé úseky jsou jištěny řetězy.

Odměnou jsou dechberoucí výhledy na vrcholy Kriváň, Slavkovský štít, Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách nebo třeba Baranec a Bystrou v sousedních Západních Tatrách. Na jihu je při dobré viditelnosti možné vidět dlouhý hřeben Nízkých Tater. Přímo pod sebou můžete spatřit Žabí plesa, okolo kterých jste při výšlapu procházeli.



Kriváň

Kriváň (2494m), impozantní pyramida na konci hřebene sice nepatří mezi nejvyšší vrcholy Slovenska, je však jeden z nejznámějších, a také se stal neoficiálním národním symbolem Slovenska. Celodenní výstup o délce 20 km je náročný zejména na převýšení pod vrcholem, zvládne ho však i běžný turista.

Výstupové cesty jsou dvě.

Po kratší od Troch studničiek je třeba počítat s namáhavým stoupáním a klesáním. Neobsahuje úseky jištěné řetězy, ale před vrcholem je několik exponovaných míst, která pokud jsou kameny mokré, mohou být nebezpečné.

Trasa ze Štrbského plesa po červeně značené Tatranské magistrále: Štrbské pleso - Jamské pleso - Krivánsky žľab - Malý Kriváň - Kriváň - Jamské pleso - Štrbské pleso není tak prudká, je přesto středně těžká a fyzicky namáhavá, a zabere 7 až 8 hodin s celkovým převýšením 1200m.



Slavkovský štít

Jedna z nejtěžších túr ve Vysokých Tatrách, při které se překonává velké převýšení na krátké trase a výstup je tedy namáhavý a poměrně jednotvárný.

Z horského střediska Starý Smokovec po modře značeném turistickém chodníku (TCH) směrem ke Slavkovskému štítu, alternativně se lze nechat vyvézt pozemní lanovkou na Hrebienok – hlavní uzel turistických tras. Trasa Starý Smokovec – (Hrebienok) – Slavkovská vyhliadka – Nos – Slavkovský štít a zpět zabere 9 až 10 hodin s celkovým převýšením 1450m. Zaslouženou odměnou je ovšem výborný výhled na všechny světové strany. 



Téryho chata a Spišská plesa

Téryho chata je nejvýše položená horskou chatou s celoročním provozem na Slovensku. V chatě je k dispozici 24 lůžek ve vícelůžkových pokojích se základním vybavením a celodenním stravováním.

Nejčastější přístup k chatě je z Hrebienku po magistrále po červené značce k rozcestí pod Zamkovského chatou a odtud je nutno pokračovat po zelené značce Malou studenou dolinou až na chatu. Nejobtížnější je stoupání prahem Malé Studené doliny (tzv. Veľký hang) přímo k Téryho chatě.

Jiná možnost je z Javoriny po zelené značce Javorovou dolinou a přelézt přes sedlo Sedielko.

Další trasa vede ze Skalnatého plesa - Lomnická vyhlídka - Zámkovského chata - Teryho chata a nazpět Zámkovského chata - Vodopády Studeného potoka - Tatranská Lomnice. Do Tatranské Lomnice se pohodově dostaneme autem, autobusem i vlakem. Z Lomnice jede lanovka ke Skalnatému plesu, odkud začíná pěší trasa po červené Tatranské magistrále směrem na Zámkovského chatu.

V okolí Téryho chaty v Kotline Piatich Spišských plies, která je rozbrázděna řadou skalních morén se nachází skupina pěti různě velkých ledovcových jezer. Nadmořská výška nejvýše položeného Vyšného Spišského plesa je 2019 m, v blízkosti chaty ve výšce 2010 m se nachází Prostredné Spišské pleso hluboké 7 m. Rozlohou největší je Veľké Spišské pleso o nadmořské výšce 2011 m a nejníže leží pak Malé Spišské pleso 2000 m a Nižné Spišské pleso 1999 m nad mořem.



Jahňačí štít

Jedná se o nejvýchodnější štít Vysokých Tater nedaleko Lomnického štítu, ze kterého je skvělý výhled na Belianské Tatry.

Výstup na Jahňací štít spatří ke středně náročným túrám. Nejčastěji využívána trasa vede od parkoviště za Tatranskou Lomnicí u rozcestníku Biela Voda po žluté skrz Dolinu Kežmarskej Bielej vody do Doliny Zeleného plesa, Zelené pleso, a dále do Kolového sedla, kde je úsek s několika místy jištěnými řetězy.  Na cestě zpět po stejné žluté trase je třeba dát pozor na odbočení v Kolovém sedle, aby člověk nepokračoval dál po hřebeni na Kolový štít.

Rozhled z vrcholu stojí za to, neboť v těsné blízkosti Jahňacího štítu směrem na východ leží Kopské sedlo (1750 m). V něm končí Vysoké Tatry a dále pokračuje dolomito-vápencový hřeben Belianských Tater. Majestátné panorama, doplněné na jihu Lomnickým (2633 m) a na západě Ľadovým štítem (2627 m), patří k nejkrásnějším v Tatrách.



Gerlachovský štít

Výstup na nejvyšší horu Slovenska 2 654,4 metrů vysoký je nezapomenutelným zážitkem.

Na Gerlachovský štít nevede žádná turistická trasa. Proto je zde volný pohyb zakázán. Výstup je možný pouze s certifikovaným vůdcem. To lze objednat buď e-mailem nebo telefonicky na webu Spolku horských vůdců Vysoké Tatry (www.tatraguide.sk). Druhou legální možností je stát se členy horolezeckého svazu, to se pak můžete po Tatrách pohybovat i bez průvodce. Jsou tací, co se na vrchol vydají na vlastní pěst, musí však počítat jednak s vysokou pokutou, a také s riziky spojenými s výšlapem.

Na štít vede několik tras v obtížnosti I+ – III UIAA. Na nástup všech tras se nejlépe dostanete ze Sliezského Domu. Můžete sem vyjít pěšky, vyjet autem (pro ubytované ve Sliezském domu), případně některé společnosti zprostředkují za poplatek vývoz nahoru. Od Sliezského domu trvá výstup na Gerlach 3 až 4 hodiny a překoná se při něm převýšení zhruba 1100 metrů.

Trasa je více lezecká, plná věží, skalek, ploten, žeber, sedýlek atd. Nemá jasný vrchol což ztěžuje orientaci, především za špatného počasí. Jeden úsek je zajištěný kramlemi. Nutná je horolezecká výbava a výstup bez průvodce není vhodný pro nezkušené turisty.





Vysoké Tatry s dětmi


Vysoké Tatry nabízejí v zimě i létě nespočet možností také pro dovolenou s dětmi. Za příznivého počasí můžete vyrazit na nenáročnou procházku za krásami přírody, na stezku korunami stromů, zkusit 100 metrů dlouhý tobogán na Hrebienoku, vydat se za zvířátky do Zooparku v Gerlachově. V zimě jsou samozřejmostí lyže, zimní radovánky a menší túry. V případě, že počasí nebude úplně ideální, můžete si odpočinout v aquaparku, vydat se do některého z muzeí nebo se nechat oklamat v unikátní galerii optických iluzí ve Starém Smokovci.

Trasy vhodné s dětmi i v zimě

Řada turistických tras je od 1.11. do 14.6. uzavřená, ale k horským chatám se dostanete po celý rok (kromě chaty pod Rysmi).


Kolem Štrbského plesa

Nejméně náročný výlet, který můžete s dětmi absolvovat. Krásná procházka vede po rovině a je doplněná o interaktivní tabule. Zvládnete ji bez problému i s kočárkem. Nevýhodou je velký počet turistů, zážitkem však může být plavba po lodičce.


Ze Starého Smokovce na Hrebienok délka trasy je 1 hodina

Ze Starého Smokovce na Hrebienok vede také pozemní lanovka.


Procházka po červené z Hrebienka na Rainerovu chatu

Je vhodná i s kočárkem. Trasa je dlouhá 1,2km a dá se zvládnout do 1h. 


Túra z Hrebienka přes vodopády na Zamkovského chatu

Trasu na nejníže položenou chatou v Tatrách. po zelené a červené zvládnete i s dětmi, cestou se můžete kochat Dlouhým vodopádem, Velkým vodopádem a Obrovským vodopádem. Trasa měří 3km jedním směrem.

Zamkovského chata je výchozím bodem na Tyrého chatu nebo Skalnaté pleso.


Ze Štrbského Plesa na Chatu u Popradského plesa

Trasa není náročná, zvládnou jí i děti. Vede z parkoviště ve Štrbském plese Tatranskou magistrálou po červené. Trasa je 5 km dlouhá, s dětmi zabere 3-4h, převýšení je však jen 250m.

Kočárkem se k Popradskému plesu dostanete lehce po asfaltové cestě od železniční stanice TEŽ Popradské pleso po modré, která vás dovede až k jezeru. Trasa je dlouhá 4,2km, trvá zhruba 1,5h.


Sliezský dom s kočárkem

Z Tatranské Polianky po asfaltu až k Velické dolině, zvládnete to i s kočárkem. Za trochu námahy na začátku s velkým převýšením vás odmění krásné výhledy na Gerlachovský štít a Bradavicu.


Lomnický štít

S dětmi se můžete vydat i na druhou nejvyšší horou Vysokých Tater. Pohodlně se vyvezete 4sedačkovou kabinkovou lanovkou z Tatranské Lomnice. Trasa vede přes Skalnaté pleso až na vrchol. Lístky na lanovku je zapotřebí zakoupit dopředu, nejlépe několik dnů předem.

Na Skalnatém plese můžete s dětmi pobýt, navštívit restauraci, nebo si udělat krátkou procházku, než se vydáte další lanovkou až na Lomnický štít.


Bachledova dolina - Ideální cíl pro rodinný výlet s malými dětmi, nabízející hned dvě komerční atrakce – chodník v korunách stromů a nejdelší bobovu dráhu v Tatrách.


Lúčanský vodopád

Vodopád se nachází přímo v centru lázeňské obce Lúčky nedaleko Velkého Choče v dolním Liptově. Vodopád je přírodní památkou, a proto je turisty dost vyhledávaný. Z kaskádovitého vodopádu padá voda z výšky 12 m do malého jezírka.


Termální jezírko Kalameny

termální jezírko se nachází 3km od obce Lúčky, za obcí Kalameny. Areál tvoří menší jezírko s přírodním vývěrem termální vody a větší uměle vytvořené koupaliště kolem hlubinného vrtu. Voda v jezírku má teplotu 33°C a je možné se v něm koupat celý rok. Přístup k jezírku je po žluté turistické značce pěšky, autem. Přímo u jezera je pár míst k parkování, asi 100 m dále se nachází placené parkoviště.

 



Další tipy na letní dovolenou v Tatrách s dětmi


Aplend Adventure Golf

Nachází ve Velkém Slavkově pod Vysokými Tatrami. Golfové hřiště je součástí areálu APLEND Tatry Holiday Resort.

Horské středisko Bachledka Ski & Sun najdete na svazích Spišské Magury s panoramatem Belianských Tater v obci Ždiar. Návštěvníkům nabízí širokou škálu aktivit během zimní i letní sezóny.

Dinopark Tatry v Dolném Smokovci

SPIDER PARK Tatranská Kotlina

Lanová dráha Spider Park se nachází v Tatranské Kotlině pod Belianskou jeskyní.

Strachankovo Family park ve Ždiaru v Belianských Tatrách

V zábavním parku je pro rodiny s dětmi připraveno mnoho dobrodružství.

Světelný Dóm v Ždiaru v horní části obce Ždiar pod Belianskými Tatry, v blízkosti lyžařského areálu Strachan.


Veveričí lanový park na Štrbském Plese 

Adrenalinový park se skládá ze dvou druhů tratí pro děti i dospělé.

Wild Park Resort

Zoopark je Veľké Lomnici je zaměřen hlavně na chov ohrožených druhů živočichů. Můžete se zde setkat s širokou škálou fauny a flóry z různých koutů světa. Je přístupný pouze ubytovaným hostům ve Wild Park Resortu.

Zvěrofarma Hubert v Gerlachově

Tatranský zveropark je součástí areálu čtyřhvězdičkového Hotelu Hubert v Gerlachove pod štíty Vysokých Tater. Ve zveroparku můžete vidět různá zvířátka. Zveropark je otevřen veřejnosti každý den a vstup je zdarma. 



Kam v Tatrách s dětmi za špatného počasí

Aquaparky



Aqua-Vital Park Lúčky

V areálu jsou dva vnější bazény a jeden vnitřní minerální. Venkovní rekreační bazén má teplotu vody až 33 °C a disponuje různými atrakcemi jako jsou vzduchová lehátka, protiproud, vodní číše, masážní trysky a vodní osvětlení. V blízkosti venkovních bazénů se nacházejí také obrovské šachy, volejbalové hřiště a atrakce pro děti.

Tatralandia

Je to největší celoročně otevřený aquapark na Slovensku s mnoha atrakcemi na břehu přehrady Liptovská Mara nedaleko Liptovského Mikuláše.

Aquacity Poprad

Termální aquapark nabízí přímo v Popradu venkovní bazény, klasický vnitřní bazén a bazén relaxační.

Bešeňová

Termální komplex s vodou od 27-39 °C v centru Liptova s venkovními i vnitřními bazény, tobogány, vodními atrakcemi, a velkým moderním relaxačním centrem. Areály v Oravici (rekonstruované koupaliště patřící městu Tvrdošín a nové centrum Meander Park) nabízí relax v termálních bazénech s minerální vodou doplněné o možnosti relaxačních masáží. Teplota vody se pohybuje v rozmezí 32-38 °C, voda má léčivé účinky. Meander Park nabízí navíc tobogán a balneoterapii, vše doplňuje hotel a sportovní centrum.



Další aktivity pro děti


Pedal Planet - patří k jedné z největších soukromých sbírek šlapacích autíček v Evropě. 

Tricklandia - svět trick-artu a optických iluzí najdete ve Vysokých Tatrách, ve Starém Smokovci, nad terminálem. V prostorách Tricklandie můžete vidět náměty slovenských lidových pověstí a pohádek. Na rozloze 500 m2 se nachází 24 atrakcí.

Muzeum TANAPu v Tatranské Lomnici je otevřené celoročně

Galéria Dobrá hračka v Tatranské Lomnici: indoor herna (500 m2), dopravní hřiště, chytré hračky, hry na profese a spousta dalších atrakcí

Poliankovo - Digitální galerie

 

 

Pojďte s námi objevovat svět. Stáhněte si naši mobilní aplikaci.